Parking.brussels heeft sinds dit jaar een stok achter de deur voor wanbetalers. Het parkeeragentschap stuurt na herhaaldelijke betaalverzoeken het dossier door naar de gerechtsdeurwaarder. Uit de eerste cijfers blijkt dat de gerechtsdeurwaarder sinds februari 4.000 dossiers heeft afgehandeld. Bijna 5.000 dossiers zijn nog lopende.
Parkeeragentschap dreigt met deurwaarder bij bijna 5.000 mensen
Op dit moment heeft de gerechtsdeurwaarder bijna 9.000 dossiers in handen. 4.000 daarvan werden al afgehandeld, nog zo'n 5.000 zijn lopende. Het gaat om achterstallige betalingen van parkeerboetes, en gaat terug vanaf het moment dat de gemeentes het parkeerbeheer uitbesteedden aan het agentschap. Voor Sint-Agatha-Berchem is dat 2014, Jette en Anderlecht traden als laatste toe in 2017.
Op termijn hoopt het agentschap 75 procent van de boetes te innen via de gerechtsdeurwaarder. "Dat is een normaal percentage," legt Sara Jasmes van het parkeeragentschap uit. "Honderd procent is niet te verwachten. Niet iedereen kan het bedrag opbrengen."
Voor elk dossier stuurt de deurwaarder eerst een minnelijke aanzuiveringsregeling. Daarin stelt hij voor dat de overtreder 25 euro retributie betaalt, 15 euro herinneringskosten voor parking.brussels en 15 euro voor de gerechtsdeurwaarder, in totaal dus 55 euro In de periode vanaf februari leverde dat het parkeeragentschap al 156.520 euro op. De gerechtsdeurwaarder haalde 58.695 euro binnen aan achterstallige betalingen.
Het is volgens het parkeeragentschap nog te vroeg om te kunnen zeggen welk percentage van de mensen op dit moment tot betaling overgaat na tussenkomst van de deurwaarder. “De aanbesteding is pas net begonnen. Ook hebben we van de recent toegetreden gemeentes, zoals Anderlecht en Jette, nog nauwelijks cijfers binnen."
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.