De Brusselse regering gaat niet in op het voorstel van Ecolo en Groen om een biogascentrale te bouwen voor de verwerking van organisch afval. Ook het plan om de aparte ophaling van organisch afval te verplichten, is afgeschoten. Volgens de regering zijn er andere prioriteiten en is er te weinig studiemateriaal. Onzin, zegt Brussels parlementslid Annemie Maes (Groen): “Deze regering is gewoon geen groene regering.”
Parlement zegt 'neen' tegen biogascentrale
De commissie Leefmilieu voerde een hevig debat over het voorstel tot resolutie. Zo’n biogasinstallatie zou organisch afval verwerken tot compost voor landbouw, en gas, dat in het gewone gasnetwerk geïnjecteerd kan worden. Het is ook mogelijk om er bussen op te laten rijden, zo leerde de commissie uit een bezoek aan de Franse stad Rijsel enkele weken geleden.
Het organisch afval dat momenteel opgehaald wordt in enkele Brusselse gemeenten, in het kader van een proefproject dat later wordt uitgebreid naar heel het Gewest, wordt verwerkt in een centrale in Ieper. Groen en Ecolo pleitten ervoor dat Brussel zelf zo’n centrale zou bouwen.
Maar zoals verwacht heeft de meerderheid de resolutie niet goedgekeurd. In het debat zeiden de parlementsleden van de meerderheid dat er niet genoeg precieze informatie bestond over het financiële luik en is er geen studie die de werking en het nut van zo’n installatie concreet maakt. “Nochtans heeft Leefmilieu Brussel al in 2007 een eerste studie uitgevoerd, en in het regeerakkoord van 2014 staat letterlijk dat het Gewest een nieuwe studie zou lanceren. De regering heeft de middelen om handen om dus zelf voor voldoende studiemateriaal te zorgen, maar weigert dat te doen”, zegt Maes.
Afval als grondstof
De regering vindt ook dat er andere noden in Brussel zijn die de voorkeur genieten om in te investeren. Een foute keuze, vindt Annemie Maes: “De regering investeert wel tien jaar lang tien miljoen euro in de vervuilende verbrandingsoven van Neder-Over-Heembeek, via de beruchte groenestroomcertificaten. Dat geld zou de regering evengoed investeren in een biogascentrale. Deze regering ziet afval niet als een grondstof, zoals wij dat doen, en kan je moeilijk als een groene regering beschouwen.”
Volgens het parlementslid is de regering blind voor het belang van het voorstel. “Tegen 2020 moet Brussel volgens Europese normen de helft van het afval sorteren. Momenteel zitten we aan 32 procent. Zolang men geld blijft pompen in een vervuilende verbrandingsoven en het sorteren van organisch afval vrijblijvend houdt, gaan we er niet komen.”
Lees meer over: Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.