Parlementslid Vincent De Wolf vreest voor zijn gesubsidieerde jobs

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
06/04/2011
Volgens Vincent De Wolf, MR-parlementslid en burgemeester van Etterbeek, staan er in heel het gewest honderdtachtig banen op de tocht als er aan de preventiecontracten gemorreld wordt. Minister-president Charles Picqué (PS) ontkent dat.

Honderdtachtig banen zouden er verdwijnen in de negentien gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, of dertien in de gemeente Etterbeek. Dat meent Vincent De Wolf, naast burgemeester ook Brussels parlementslid (MR) in de oppositie, te weten. De liberaal kondigt ietwat apocalyptisch aan dat het einde van de preventiecontracten in zicht is, waardoor zijn gemeente veel socioculturele activiteiten (met jongeren) zal moeten schrappen.

Dat behoeft nuance. Wanneer het Brussels Observatorium voor Veiligheid en Preventie op volle toeren zal draaien, is het de bedoeling dat die dienst de Brusselse regering zal bijstaan bij het toekennen van subsidies voor preventieprojecten. Het is daarbij volgens minister-president Picqué de bedoeling om een nieuwe procedure te volgen. Zo zouden gemeenten die subsidies willen ontvangen, vooraf hun projecten zorgvuldiger tegen het licht moeten houden, en ook vooraf een duidelijke analyse moeten maken van waar de centen juist voor moeten dienen, vooraleer ze een contract aangaan met het Gewest.

Die rationaliseringsmaatregel lijkt geïnspireerd op de procedures die federaal minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) nu toepast om federale subsidies toe te kennen aan gemeenten die aanspraak willen maken op cash voor veiligheids- en preventiewerk.

Buurtplan
In een antwoord van Picqué op een interpellatie van parlementslid Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) van oktober jongstleden klinkt het zo: "De verdeling van de middelen door de minister van Binnenlandse Zaken gebeurt niet op basis van vaststaande criteria. Het Brussels Gewest baseert zich daarentegen op vroegere projecten en op federale parameters, zoals inwonersaantal, criminaliteitscijfers en gemiddeld inkomen. De hoogte van de subsidie wordt bepaald op basis van een schatting die de gemeenten in hun subsidieaanvraag maken." Picqué gaf toen ook mee dat de opmaak van het Brusselse Preventie- en Buurtplan in samenspraak met de minister van Binnenlandse Zaken gebeurt.

De Wolfs oproep heeft te maken met het feit dat er dit jaar een nieuw, vierjaarlijks buurtplan in werking treedt.

Die rationalisering wordt nu doorgezet, in die zin dat gemeenten een duidelijk initiatief moeten tonen willen ze subsidies van het Gewest binnenrijven. "Gemeenten die goede projecten indienen, worden beloond," zei Picqué in oktober. Overigens geeft de sociaaldemocraat nu nog mee dat dit niet betekent dat projecten zomaar worden stopgezet, zoals De Wolf meent, maar dat ze - als ze goed zijn - gerust aanspraak kunnen maken op 'andere programma's'.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek , Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni