Pascal Smet (one.brussels), Brussels Staatssecretaris, belast met Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen, Buitenlandse Handel Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

| Pascal Smet (one.brussels), Brussels Staatssecretaris.

Pascal Smet stelt zich vragen bij politiecontrole van overleden Adil (19)

© BRUZZ
12/04/2020

Staatssecretaris in de Brusselse regering Pascal Smet (one.brussels-SP.A) zet in een Facebookpost vraagtekens bij de politie-achtervolging waarbij de 19-jarige Adil om het leven kwam. "Waarom ontliep hij die politiecontrole? Was dit nu de topprioriteit die nacht? Kon het niet op een andere manier aangepakt worden?", schrijft Smet op sociale media. De politievakbond VSOA reageert verbolgen.

Vrijdagavond kwam de negentienjarige Adil om nadat hij wegvluchtte van een politiecontrole op zijn scooter. Bij de achtervolging kwam de jongeman om toen hij een voertuig inhaalde en op een politiewagen inreed die uit de tegenovergestelde richting kwam aangereden. Nadat er zaterdag via sociale media opgeroepen werd om te protesteren, ontaardde de situatie al snel in rellen, met jongeren die stenen gooiden naar de politie en verlaten politiewagens vernielden.

Het parket opende meteen een onderzoek naar het ongeval. Op Facebook en Twitter schrijft staatssecretaris Pascal Smet dat er "zeker de nodige vragen kunnen gesteld worden" bij de "uit de hand gelopen politiecontrole" van Adil. "Waarom ontliep hij die politiecontrole? Was dit nu de topprioriteit die nacht? Kon het niet op een andere manier aangepakt worden? Kon er niet de volgende dag bij hem thuis zijn aangebeld om hem op zijn verantwoordelijkheid te wijzen? Maar, ondanks al hun gepraat over nabijheid, kenden ze (de politie, red.) zijn naam wellicht niet."

Vertrouwensbreuk

Smet benadrukt dat de politie zelf en het gerecht "echte antwoorden" moeten geven. Hij benadrukt ook dat de politie en het gerecht ondubbelzinnig moeten optreden tegen de rellen. "Vernielen, een politiewapen stelen en ermee schieten en zich tegen de politie richten gaat niet. Ook hier moet de politie en het gerecht ondubbelzinnig optreden."

Maar Smet ziet ook dat het niet de eerste keer is dat dergelijke rellen uitbreken. "Wanneer tientallen jongeren zich zo opnieuw tegen de politie keren is er iets anders aan de hand. Een vertrouwensbreuk. Afstand. Onbegrip. En zelfs regelrechte haat. Aan beide kanten."

Volgens de staatssecretaris is het enige antwoord op lange termijn "structuur, nabijheid (wijkagenten kennen ‘hun’ pappenheimers), resultaatgericht werken en vooral permanente dialoog, betrokkenheid, hoop geven en mensen naar waarde schatten."

Politievakbond verbolgen

Bij Het Nieuwsblad reageert de ondervoorzitter van de politievakbond VSOA Vincent Houssin alvast verbolgen op de uitspraken van Smet. "Wel meneer Smet, u zegt dat u Adil niet kende. Zou u zich dan niet beter van enig commentaar onthouden? U was helaas op dat bewuste moment niet in de buurt, maar u velt wel een oordeel over het politieoptreden”, klinkt het.

"Wel meneer Smet, u zou beter de politie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verdedigen die dagelijks met man en macht alleen maar haar werk doen, namelijk de richtlijnen doen respecteren die door de minister van Binnenlandse Zaken zijn uitgevaardigd in het kader van deze coronacrisis."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni