Pastoor Claes: 'Moslimgemeenschap niet stigmatiseren'
"Heel veel contact met de sjiitische gemeenschap van deze moskee heb ik niet," zegt Jan Claes aan brusselnieuws.be. Claes is pastoor van de Sint-Guidokerk maar woont in Kuregem en is er verantwoordelijk voor de Nederlandstalige katholieke geloofsgemeenschap. "Ik ben hier al komen spreken op uitnodiging van de imam die nu is omgekomen. Mijn spreekbeurt was in het Engels. De sjiitische molims zijn in de minderheid in Brussel. De moskee is dus niet erg wijkgebonden."
"Toch kende ik de imam van de Ridamoskee (ook wel Redamoskee genoemd) als een heel gelovig maar ook heel open man. Ik ben nu bevreesd dat de mensen de hele moslimgemeenschap gaan stigmatiseren. De meeste moslims betreuren deze aanslag en het geweld in naam van de islam. Net zoals de katholieken de kruisvaarten betreuren."
Ook pastoor José Nzazi van de nabije Sint-Xaveriuskerk in Kuregem heeft geen woorden voor deze aanslag. De overkoepelende Brusselse Katholieke Kerk veroordeelt de aanslag eveneens en biedt haar oprechte deelneming aan. "Niets kan deze aanslag rechtvaardigen," klinkt het.
De priesters van Anderlecht gaan in hun zondaghomilie hun steunbetuigingen uiten aan de imam en zijn familie en oproepen tot vrede.
Ook het Coördinatiecomité van de Joodse Organisaties van België (CCOJB) biedt haar deelneming aan aan de moslimgemeenschap. Het comité spreekt van "een laffe aanslag, waarvoor geen enkel excuus bestaat", en roept de autoriteiten op om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen.
Lees meer over: Anderlecht , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.