| Archiefbeeld van de Belgian Pride in 2018.

Petitie tegen Brussels bedrijf dat geaardheid voorspelt

TDN
© BRUZZ
21/10/2019

Via een app belooft GenePlaza klanten een antwoord op de vraag 'How gay are you?'. Het Brusselse bedrijf doet voorspellingen op basis van een grootschalig genetisch onderzoek naar de erfelijke factor in seksuele voorkeur. De holebigemeenschap fronst de wenkbrauwen. Wetenschappers vragen de app te verwijderen.

Dat schreef het Nederlandse NRC Handelsblad zaterdag.

Om een antwoord op de vraag 'How gay are you?' te krijgen, moet je slechts een genoomanalyse van je eigen DNA laten uitvoeren. Dat kan bijvoorbeeld online via Google-dochter 23andMe. Nadien vraagt GenePlaza een bijdrage van 5,50 euro om je seksuele geaardheid te voorspellen.

Loopje met de waarheid

De app van Brusselse makelij - '122 shades of gray' genaamd - baseert zich op de spraakmakende studie naar de erfelijkheid van seksuele geaardheid die eind augustus in Science verscheen. Maar volgens genetici neemt GenePlaza een loopje met de waarheid. "How gay are you? Dat gaat deze app je echt niet vertellen", stelt Abdel Abdellaoui van Amsterdam UMC, een van de auteurs van de Science-studie.

De onderzoekers stuurden een brief naar het bedrijf met het verzoek de misleidende informatie te verwijderen en het liefst nog de hele app te wissen. "We hadden best duidelijk gemaakt dat onze resultaten en het genetische effect dat wij vonden in de ­populatie zichtbaar is, maar niet voorspellend werkt op individueel niveau", aldus Abdellaoui.

Oeganda

GenePlaza plaatste intussen wel een disclaimer, maar baseert zich alsnog op data van de Science-studie, wat wetenschappelijk dus een wassen neus is. Ondertussen heeft de kwestie ook onrust gezaaid in de lgbtq+-gemeenschap. Een van de ontwikkelaars komt immers uit Oeganda en noemt 'seksuele oriëntatie en identiteit' belangrijke topics in zijn geboorteland.

Maar in Oeganda staat homoseksualiteit gelijk aan de doodstraf. Men vreest dat de resultaten gebruikt kunnen worden als reden om iemand te veroordelen. Daarom startte de Amerikaanse onderzoeker Joseph Vitti van Harvard University een petitie in de hoop dat GenePlaza de app intrekt. "Om de Oegandezen en alle andere mensen wereldwijd te beschermen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , GenePlaza

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni