Plaatstekort onderwijs: 'Uitbreiding gaat ten koste van renovatie'
Zowel de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) als de Vlaamse overheid trokken de laatste jaren miljoenen uit om meer plaatsen te creëren in het Brussels onderwijs. Maar het grootste deel van de onderwijskoek gaat naar nieuwbouw. De renovatie van bestaande infrastructuren hinkt daardoor achterop.
In een reportage van tvbrussel is te zien hoe vele kinderen les volgen in lokalen met vochtproblemen of kapotte ramen.
Vaak gaat het om relatief kleine herstellingen die echter lang op zich kunnen laten wachten. Nochtans is er geld voor dergelijke ingrepen, verzekeren de verantwoordelijke politici.
"Dringende renovaties worden zo snel mogelijk uitgevoerd", zegt Guy Vanhengel (Open VLD), in de VGC bevoegd voor onderwijs.
"De Vlaamse overheid heeft daarvoor een budget van 150 miljoen euro per jaar", zegt Vlaams onderwijsminister Pascal Smet (SP.A). "Voor echt dringende ingrepen kunnen scholen op enkele maanden subsidies krijgen."
Maar soms is het probleem complexer. Scholen die geen eigenaar zijn van hun gebouwen, kunnen zelf geen subsidies aanvragen. Dat is het geval voor heel wat katholieke scholen die gebouwen huren van een Franstalige inrichtende macht. Vaak zonder langdurige huurovereenkomst. In dat geval blijft de Vlaamse geldkraan dicht.
"Scholen die geen eigenaar zijn en ook geen garanties hebben, zitten met een juridisch probleem", aldus Smet. "Zij moeten betere afspraken maken met die Franstalige scholen."
Het katholiek onderwijs doet naar eigen zeggen inspanningen om meer rechten te bekomen. "Maar we mogen niet vergeten dat het Franstalig onderwijs evenzeer een capaciteitsprobleem heeft en dus zitten we helemaal in de knoei", zegt Petrus Van Den Cruyce. "De politiek zou ook stappen kunnen zetten."
Lees meer over: Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.