Tijdens het vervroegd Overlegcomité van vrijdag zullen de strengere maatregels uit ‘Plan B’ besproken worden. Een vervroegde avondklok voor het hele land, en dus niet enkel voor Brussel, ligt daarbij op tafel.
Plan B met vroegere avondklok voor hele land ligt op tafel tijdens Overlegcomité
Premier Alexander De Croo heeft het Overlegcomité vervroegd naar vrijdagmiddag en omdat de coronacijfers opnieuw onrustwekkend stijgen liggen de strengere maatregelen uit ‘Plan B’ op tafel. Dit scenario werd in november al door experts voorbereid voor het geval dat de cijfers opnieuw de verkeerde kant op zouden gaan.
In ‘Plan B’ worden verschillende verstrengingen voorgesteld, waarvan een vervroegde en gestroomlijnde avondklok voor het hele land de opvallendste is. Op dit moment geldt in Brussel een avondklok van 22 uur tot 6 uur en in de rest van het land van middernacht tot 5 uur. Die avondklok zou in het scenario van ‘Plan B’ dan waarschijnlijk aangepast worden naar het Brusselse niveau.
Sluiting van niet-essentiële winkels
Bovendien wordt in ‘Plan B’ de sluiting van niet-essentiële winkels overwogen op drukke plaatsen waar het aantal mensen niet goed gehandhaafd kan worden. Denk bijvoorbeeld aan winkelstraten. De experten van de Risk Assessment Group (RAG) raden ook een meer algemeen gebruik aan van FFP2-maskers aan voor specifieke omgevingen, zoals bij kwetsbare groepen.
In de adviezen van de RAG van november staat ook te lezen dat een extra week van voltijds afstandsonderwijs moet worden toegevoegd aan de paasvakantie, maar dat plan werd door Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) al van tafel geveegd.
Over het voorstel om ook mondmaskerplicht in te voeren bij kinderen jonger dan 10 jaar bestond geen consensus tussen de experten. Gisteren werd beslist dat leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar een mondmasker moeten dragen. Er wordt ook voorgesteld om de teststrategie bij kinderen te herbekijken, met bijvoorbeeld een volledige screening van de klas bij één positieve test.
Vergelijkbare cijfers aan begin van tweede golf
Volgens Steven Van Gucht stevenen we vrijdag af op een toename van veertig procent op weekbasis wat het aantal coronabesmettingen betreft. "Dat is vergelijkbaar met de stijgingen die we hebben gezien aan het begin van de tweede golf", aldus de viroloog. "Het is dus heel belangrijk dat we die tendens stoppen en dat we de cijfers opnieuw onder controle krijgen." De stijgende curves zijn te wijten aan een combinatie van factoren, klinkt het. Zo is de Britse variant verantwoordelijk voor meer dan zeventig procent van de besmettingen en zoeken mensen elkaar sinds begin maart opnieuw meer op.
Om de stijgende trend te keren, kondigde Van Gucht aan dat er vanuit de Risk Assessment Group een aanbeveling is vertrokken om plan B te activeren. "In plan B staan een aantal verstrengingen waaruit men kan putten, maar het is aan het Overlegcomité om dat al dan niet te doen", aldus de virloog.
Een sluiting van de scholen beschrijft Van Gucht als "de allerlaatste oplossing". "De meeste winst is nu te boeken door het aantal dichte contacten te beperken. Laat ons nu enkele weken wat strenger zijn voor onszelf", besluit de viroloog.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , overlegcomité , Plan B , avondklok coronacrisis