Plassen op de tast, dikwijls in een volle pisbak
Lees ook: Twee extra urinoirs in gebruik
Wat doet een man als een openbaar urinoir niet naar behoren functioneert? Aan het Rouppeplein, bijvoorbeeld, waar het urinoir vaak overloopt, plast hij tussen en tegen geparkeerde auto's. Het is geen uitzondering. Deze krant controleerde op dinsdagavond 30 november tien urinoirs en een toilet in het centrum. Resultaat? Van geen enkel urinoir deed de verlichting het, de helft stond tot de rand gevuld met urine en eveneens de helft was beklad met tags. Ten slotte was het toilet aan de Hallepoort, dat ook bestemd is voor vrouwen en mindervaliden, 'tijdelijk buiten dienst'.
Alleen het laatste is de bevoegdheid van Leefmilieu Brussel (BIM), dat wel vaker problemen met zijn automatische toiletten heeft. Vandalisme, ofwel weten de mensen niet hoe het werkt, zegt Serge Kempeneers, directeur van de afdeling Groene Ruimten bij het BIM. Intussen zouden alle BIM-toiletten (minstens manueel) functioneren.
Erger is het met de (vrij nieuwe) urinoirs gesteld. In theorie vangen twee zonnepanelen op het dak zonne-energie op. Bij het vallen van de nacht zou de detector op het dak een signaal naar de leds aan de binnenkant van het urinoir geven. Toch verlichten die lampjes de plasbeurt niet. Volgens Perrine Marchal, woordvoerster van Brussels schepen van Netheid Karine Lalieux (PS), werkt het systeem niet omdat de sneeuw de detector blokkeert. Klopt maar ten dele, want ook op andere, sneeuwvrije avonden weigeren de leds dienst. Marchal reageert dat de netheidsdienst samen met Francioli, het Franse bedrijf dat de urinoirs leverde, een controle zal uitvoeren.
De urineoverlast komt "omdat de urinoirs heel veel gebruikt worden. 's Ochtends reinigt onze dienst de urinoirs met een hogedrukreiniger, maar 's avonds staan ze soms vol. Er loopt nu een studie zodat Francioli de nodige aanpassingen voor de tweede aanbesteding uitvoert." Volgens Marchal hebben de urinoirs in Laken en Heembeek geen urineoverlast; de verlichting wordt bekeken.
Een urinoir kost 13.870 euro, exclusief btw.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.