Matthias Van Rossen straatvoetbal

Pleintjesvoetbal verboden voor vader en zoontje (4)

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
25/06/2014

Matthias schopt al jaren een balletje op een non-descript-pleintje voor zijn deur, maar vorige week werd hij op de vingers getikt door de politie.

Het is maar een klein langwerpig pleintje aan de Vorstsesteenweg in Sint-Gillis. Het heeft zelfs geen naam. Een cafeetje heeft er een terras, er is nog net genoeg plaats om er af en toe een balletje te trappen. Dat doet Matthias dan ook geregeld met zijn zoontje van vier.

Tot vorige week zaterdag. “De politie heeft ons verboden om er nog te voetballen,” zegt de vader. “De agent zei me dat voetballen op het pleintje in strijd is met het gemeentereglement. Want een bal die op straat rolt is een gevaar voor de gebruikers van de openbare weg.”

Navraag bij de gemeente leert inderdaad dat het politiereglement het “achterlaten van voorwerpen op de openbare weg verbiedt als die de openbare veiligheid in gevaar kunnen brengen.” Het gaat dan wel om een erg strikte interpretatie, vindt Matthias.

Groeiende onverdraagzaamheid
De vader kan eigenlijk nauwelijks geloven dat de politie voetballen op een plein verbiedt, en vraagt zich af of er geen andere reden is. Bijvoorbeeld de ergernis van de café-uitbater op het plein. Die heeft al laten weten niet gediend te zijn met het voetbal dicht bij zijn terras. “Ik had al gelezen dat er een groeiende onverdraagzaamheid is tegenover spelende kinderen in Vlaanderen. Het lijkt er op dat nu ook Brussel voor de bijl gaat. Ik hoop alvast van niet,” zegt Van Rossen.

Bij de politiezone kunnen ze niet precies achterhalen wat er die bewuste zaterdag gebeurd is, maar de politie bevestigt wel dat een verbod op pleintjesvoetbal in dit geval geoorloofd is. “Het gaat om een pleintje van drie à vier meter breed, met straten langs weerskanten. We gaan geen procesverbaal schrijven, tenzij de vader natuurlijk hardnekkig blijft verder voetballen met zijn zoontje. Het is toch wel gevaarlijk, want voor je het weet loopt het kind achter de bal, en loopt het onder de auto,” zegt woordvoerder Marie Verbeke. De politie raadt de vader aan om een ander plein op te zoeken, dat minder gevaarlijk is.

De vader begrijpt niet hoe een speelruimte voor kinderen onnodig wordt ingeperkt ten voordele van autoverkeer en commercie. “De openbare ruimte is van iedereen,” vindt Matthias, “waar iedereen respect moet hebben voor iedereen. En als het pleintje te smal is, dan moet de gemeente het statuut van het plein maar duidelijk aangeven. Is het een plein, een trottoir of een kruispunt?”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni