De hype rond het spel Pokémon Go is het voorbije weekend helemaal losgebarsten. Ook in Brussel gaan vele mensen op zoek naar uitgevonden dieren die je alleen met je smartphone kan zien. Op hol geslagen jeugdsentiment of een hoogtechnologisch kunstje dat mensen dichter bij elkaar brengt? BRUZZ sprak met enkele enthousiaste Brusselse spelers en ging zelf op zoek naar de beste plekken om Pokémon te vangen.
Pokémon Go ook in Brussel hype: 'Leuke mix tussen toerisme en spel'
Bij het gros van de generatie die begin dit decennium zijn tienerjaren beleefde, doet Pokémon ongetwijfeld een belletje rinkelen. Of het nu van de TV-serie, het kaartspel en vooral het immens populaire videospel op de Game Boy was: de Japanse ingebeelde wezentjes veroverden even de hele wereld.
Sinds kort heeft Pokémon een vervolg gekregen: Pokémon Go. Anno 2016 is de vernieuwde versie van het spel helemaal mee met z’n tijd: Pokémon Go speel je op de smartphone. Het spel volgt al je bewegingen per GPS. Het leent zich dus als ideaal stadsspel, want het volgt het stratenplan en je moet ook echt op wandel om vooruitgang te boeken in het spel. Zo beweeg je je door Brussel met een soort kleurrijke Google Maps, met vreemde dieren op je pad. Die moet je dan proberen te vangen. Dankzij een ingenieus gebruik van de camerafunctie lijkt het alsof de Pokémon echt voor je neus staan.
Pokémon vinden in Brussel is niet moeilijk: zeker iets drukkere plekken, zoals trein- en metrostations, toeristische trekpleisters, en pleinen en winkelstraten zijn echte hotspots. BRUZZ nam de proef op de som en vond talloze Pokémon aan het Flageyplein, metrostation Naamsepoort, de Kunstberg, treinstation Brussel-Centraal, het Sint-Katelijneplein, de Grote Markt, de Anspachlaan en Manneken Pis. Bekijk de fotoreeks hierboven om enkele vangsten te zien.
Wie alle Pokémon wil vangen, zal wel wat moeite moeten doen: er zijn er in totaal 150, en heel wat onder hen vind je niet in België. "Gotta catch 'em all" is de slagzin van het spel, maar daarvoor zal je dus wel wat moeten reizen.
'Nog nooit zoveel gewandeld'
“Ik heb dankzij Pokémon Go al leuke steegjes, muurschilderingen en standbeelden ontdekt in Brussel”, vertrouwt een Pokémonspeler ons toe. “Zonder het spel had ik die nooit ontdekt. Ik vond een Pokémon aan de stripmuur van Billy The Cat in de Oppemstraat, en maakte zo kennis met het Brusselse stripparcours. Pokémon Go is eigenlijk een perfecte mix tussen toerisme en spel.”
Bovendien is het spel ook goed voor de fysiek: “Ik heb nog nooit zo veel gewandeld: ik ben zelfs eens te voet van mijn werk aan het Noordstation naar mijn woning in Ganshoren gestapt, een wandeling die toch wel een uur in beslag neemt.” Om Pokémon te vinden, moet je immers veel wandelen en hopen dat je er tegenkomt. De drang om nieuwe Pokémon te vinden gaat ver: “Ook leuk is om lukraak op een bus te stappen zonder te weten waar die precies naartoe rijdt. Een uitstekende manier om Brussel te herontdekken.”
Het spel bevat niet alleen Pokémon, er zijn ook Pokéstops: plekken in de stad waar je bepaalde nuttige voorwerpen kunt verkrijgen (zoals geneesmiddelen of Pokéballs, een bal waarmee je een Pokémon kan vangen). Ook die zijn een manier om bekende of minder bekende plekken in de stad te ontdekken: Pokéstops worden gekozen op basis van data van Ingress, dat belangrijke gebouwen, standbeelden of kunstwerken opslaat.
“De beste plek voor Pokéstops? De Begraafplaats van Schaarbeek (die op het grondgebied van Evere ligt)”, aldus een gebruiker op sociale nieuwswebsite Reddit. “Daar zijn zoveel monumenten dat je op elke hoek wel een Pokéstop hebt om je te bevoorraden.”
Gyms
Een belangrijk aspect aan Pokémon Go, is de interactiviteit. Je speelt het spel nooit alleen. In zogenaamde “gyms” (zeg maar de Basic-Fits van de Pokémonwereld) kun je de Pokémon die je gevangen hebt, laten vechten tegen de Pokémon van andere spelers. Op heel wat straathoeken in Brussel vind je zo’n gym, en die lokken heel wat spelers. “Als ik van mijn werk naar het Centraal Station wandel, kom ik gemiddeld 6 à 7 man die in zo’n gym aan het vechten zijn”, vertelt Pokémonadept Glenn.
“Ik heb er ook al enkele nieuwe mensen door leren kennen. Soms spreken mensen je aan, om te vragen in welk team je zit (elke speler kan, vanaf een bepaald niveau, lid worden van één van de drie Pokémonteams: Team Mystic, Team Valor en Team Instinct. Die teams moeten gyms veroveren op de andere teams, red.).”
Een speler herkennen is volgens onze experten niet zo moeilijk: “Als je op de plek van zo’n gym ziet dat iemand rigoureus op zijn smartphonescherm aan het duwen is, dan weet je al snel dat hij Pokémon Go aan het spelen is. Drie mannen die op een bankje die naar hun GSM staren: dan is het ook wel snel duidelijk”, aldus Glenn. “Nogal wat mensen hebben een externe batterij aan hun smartphone hangen, want het spel vreet wel aan batterij”, vertelt Guido. “Geregeld zie ik 3 à 4 mensen samen op pad, elk met zo’n batterij in hun zak.”
Waar komt de aantrekkingskracht van Pokémon Go vandaan? Bij heel wat spelers zit er een hoop nostalgie bij naar het oude Pokémonspel, vertelt Glenn: “Al sinds Pokémon in mijn jeugd uitkwam, droomden mensen om het spel op deze schaal te kunnen spelen.” Het spel is ook een echte upgrade voor de fans, want het doet iets wat nog niet zo lang geleden als science fiction werd beschouwd: “Twee jaar geleden lanceerde Google eens een 1 aprilgrap: je zou Pokémon in het echt kunnen vangen door middel van Google Maps op de smartphone. Dat plan is nu eigenlijk gewoon gerealiseerd.”
Wie zin heeft om het spel verder te ontdekken: zaterdag wordt er om 14u aan het Beursplein een "Pokémon Go Walking Tour" georganiseerd. Alle info vind je hier.
Dat het in Brussel nog wel meevalt met de massahysterie rond Pokémon Go, bewijst deze Tweet uit de Verenigde Staten.
A Wartortle just showed up on Santa Monica Pier and HUNDREDS of people ran for it. Absolutely insane #PokemonGO pic.twitter.com/ySfjWMaNYh
— Sam Thorne (@Strippin) July 13, 2016
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.