De politiezone Brussel Hoofdstad - Elsene heeft een werkgroep diversiteit opgericht. Die moet discriminerende opmerkingen binnen het korps aanpakken, en op termijn ook een representatiever personeelsbestand opleveren.
Politie Brussel Hoofdstad - Elsene start met werkgroep diversiteit
Dat meldt de Franstalige omroep RTBF in het onderzoeksprogramma Investigation, dat ruim zes maanden lang onderzoek deed naar discriminatie, seksisme en racisme binnen de Belgische politiekorpsen.
Een Brusselse agent die het systematische gebruik van collega's van het discriminerende woord nègre aanklaagde bij zijn oversten, kreeg geen enkele respons, meldt het programma, behalve dan van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).
Diverser korps
In een reactie laat Olivier Slosse, commissaris van de zone Brussel Hoofdstad - Elsene, aan de RTBF weten dat de zone met een diversiteitswerkgroep is gestart. "Wij vangen signalen op, en de vakbonden kaarten het ook geregeld aan hoe het is om in specifieke eenheden bijvoorbeeld een vrouw te zijn bij de politie", zegt Slosse aan BRUZZ.
"We horen ook over de belediging van mensen met een migratieachtergrond. Daarnaast gaan we ook onze rekrutering bekijken, hoe we een diverser korps kunnen worden. Voor dit project werken we samen met werkgelegenheidsagentschap Actiris, dat organisaties begeleidt bij het opstellen van een diversiteitsplan."
"De werkgroep kwam een eerste keer samen in februari, en zou normaal in maart opnieuw bijeengekomen zijn", zegt Slosse donderdag. "Door het coronavirus is die meeting verplaatst naar juni. Dan gaan we de huidige samenstelling van het korps bekijken. Bedoeling is om tot een actieplan te komen dat tegen het einde van het jaar in werking kan treden."
Sommige Brusselse zones staan al verder op dit vlak, erkent Slosse. Hij verwijst naar de zone Brussel-Noord, die al langer een diversiteitsplan heeft. "Het Antwerpse politiekorps heeft zelfs een permanente diversiteitscel."
Zwijgcultuur
Twee RTBF-journalisten begonnen het onderzoek na een enquête uit 2019 bij de federale politie en tien lokale korpsen, waaruit bleek dat een derde van de ondervraagden moreel grensoverschrijdend gedrag op het werk ervaart. Een kwart van de vrouwelijke dienders meldde seksueel lastiggevallen te zijn. Een op vijf zei nog maar weinig interesse voor het leven te hebben. Olivier Slosse haalt dit onderzoek ook aan als een van de aanleidingen om de werkgroep diversiteit op te richten.
Het tv-programma spreekt van een zwijgcultuur binnen de politie, waar slachtoffers die intern aangifte durven te doen systematisch degene zijn die overgeplaatst worden, terwijl de daders bijna nooit worden bestraft.
De problemen zouden verergerd worden door een bijna systematische onderbemanning en tekorten aan middelen. Een agent van de Brusselse spoorwegpolitie doet bijvoorbeeld anoniem het verhaal van zijn dienst, die na de aanslagen van 2016 driekwart van het personeel zag overgeplaatst worden naar andere afdelingen met grove tekorten.
Van 400 slonk het aantal agenten dat in (metro)stations patrouilleert naar 100. Inmiddels zouden er weer tweehonderd mensen werken, die evenwel lange tijd samen maar over drie voertuigen beschikten.
De man heeft het over systematische beledigingen aan het adres van minderheden binnen de eenheid. "Als ik een euro kreeg voor elke keer dat ik een term als 'bougnoule' of 'zwette' heb gehoord, dan was ik nu een miljonair, dat is zeker."
In de afgelopen jaren werden al meerdere agenten in het Brussels gewest veroordeeld voor racisme, onder meer vanwege het gebruik van de termen 'bougnoule', 'macaque' of andere denigrerende termen.
Lees meer over: Brussel-Stad , Elsene , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.