'Politie is controle kwijt in Grondelswijk'

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
16/01/2013
Het is weer hommeles in Kuregem. Een bende jongeren saboteert systematisch de elektriciteitskastjes in de wijk en schakelt zo de straatverlichting uit, om daarna in alle discretie toe te slaan: auto-inbraken en drugshandel zijn er al een maand lang schering en inslag.

T ussen de Grondelsstraat, de Transvaalstraat en de Bergensesteenweg ligt het actieterrein van de bende die sinds vorige maand de Grondelswijk teistert.

Drie kleine paadjes die van de drie straten vertrekken, komen in het midden van het blok samen, mooi verstopt tussen een voetbalveld en twee scholen. Voor boefjes is het een ideale plek om zich voor de politie te verschansen: zij hebben zicht op de straat, maar worden er zelf niet gezien. En een vluchtweg hebben ze maar voor het uitkiezen.

Het is een fenomeen dat zich al jaren voordoet; de bewoners van de sociale appartementsblokken op het Albert II-plein kunnen ervan meespreken. Maar sinds vorige maand is de situatie geëscaleerd. Gemeenteraadslid Walter Vandenbossche (CD&V, oppositie) trommelde er vorige week de pers voor op. Niet bij klaarlichte dag, maar nog voor het krieken van de dag, om halfacht 's morgens.

Het is pikdonker in de wijk, en al snel zien we hoe dat komt. De elektriciteitskastjes zijn opengerukt, draden doorknipt: gericht vandalisme om de straatverlichting uit te schakelen.

Het vandalisme heeft de avond voordien plaatsgevonden, sms't een buurtbewoner, en het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. De buurtbewoner die de sms stuurt, wil niet in het openbaar reageren uit angst voor represailles.

"Deze plek is sinds kort de speeltuin van een bende die ruiten van wagens inslaat, mensen overvalt en drugs dealt," schetst Vandenbossche. Hij toont ons de strategische plek waar de drie paadjes samenkomen. "Hier vinden we regelmatig handtassen of andere gestolen voorwerpen. De bendeleden zouden om negen uur bij de Sint-Franciscuskerk afspreken, om daarna toe te slaan."

"De politie heeft de situatie duidelijk niet meer onder controle. De bendeleden spelen kat en muis met de politie, die op haar beurt de strijd lijkt op te geven," concludeert Vandenbossche. Hij eist dringende maatregelen om de bende aan te pakken.

Heterdaad
In een reactie zegt kersvers burgemeester Eric Tomas (PS) op de hoogte te zijn van het probleem. "We hebben eind december met een tiental buurtbewoners over de onveiligheid gesproken. De politie patrouilleert elke nacht, maar het is natuurlijk niet simpel om in het donker te opereren."

Elektriciteitsbeheerder Sibelga herstelt op vraag van de gemeente regelmatig het defect, maar even vaak is dat een maat voor niets. De Sibelga-ploegen worden zelfs getreiterd door de jongeren, die zeggen dat ze de boel binnen de kortste keren toch weer lamleggen.

De politie voert nu een onderzoek om de bendeleden te identificeren. De vraag is of het over jongeren uit de buurt gaat, dan wel van buiten de wijk. "Het komt er vooral op aan de jongeren op heterdaad te betrappen, en dat is in de duisternis natuurlijk niet zo gemakkelijk," zegt Tomas.

Déjà vu
De situatie doet denken aan die van drie jaar geleden, toen in Kuregem het politiekantoor in brand werd gestoken, waarna de buurt uitgroeide tot een no-go zone waar jonge boefjes het voor het zeggen hadden. De tijdelijke verhuizing van de hogeschool Institut Supérieur Industriel de Bruxelles deed toen de politiek wakkerschrikken: er werd federale steun ingeroepen, nultolerantie werd ingevoerd. Sindsdien leek de politie weer greep op de wijk te hebben.

Volgens Vandenbossche moet ook nu de federale overheid ingrijpen. "De lokale politie kan dit niet alleen aan." Burgemeester Tomas ziet echter weinig gelijkenissen met drie jaar geleden. "Toen was er sprake van een continue plaag van kleine overvallen op jongeren. Nu gaat het over een relatief kleine bende. Gewoon een kwestie van er op de juiste moment te staan en de jongeren te vatten; versterking hoeven we niet."

Tomas heeft er goede hoop op de situatie snel onder controle te krijgen. Voor het eind van de maand moeten de problemen van de baan zijn.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni