De gemeente Schaarbeek start de komende jaren met haar eerste multidisciplinaire LISA-antenne, een plek waar politie, preventiedienst en gemeenteambtenaren samen de burgers helpen. Zo hoeven die niet naar verschillende adressen te gaan met complexere vragen. Dat blijkt uit een antwoord van minister-president Rudi Vervoort (PS) in de commissie Binnenlandse Zaken.
Politie en gemeente gaan samenwerken aan leefbaarheid rond Liedtsplein
De zogenoemde ‘Local Integrated Security Antenna’ (LISA) komt in het gebouw waar nu de 'koban' Brabant is gevestigd, een klein commissariaat naar Japans model. Het LISA-project onder leiding van de gemeente Schaarbeek moet onder meer helpen om overlast die samenhangt met prostitutie aan te pakken, maar zal zich ook buigen over andere kwesties, van sluikstorten tot onveiligheid rond het Noordstation tot de werken voor metro 3.
De preventiedienst, politie en de gemeente zitten op dit moment al rond de tafel om de samenwerking verder af te stellen. In een later stadium worden mogelijk ook Dienst Netheid betrokken, net als sekswerk-verenigingen als Utsopi of Espace P. In de loop van 2022 zou het Gewest normaal gezien groen licht moeten geven voor een subsidie, waarna enkele stedenbouwkundige aanpassingen aan het gebouw kunnen gebeuren.
"Het is de bedoeling dat het gebouw er niet meer zal uitzien als een politiegebouw," zegt Alice Dobrynine, politiek raadgeefster voor burgemeester Cécile Jodogne (Défi). Ook streeft de gemeente ernaar om de benedenverdieping toegankelijker te maken zodat er bijvoorbeeld wijkvergaderingen kunnen plaatsvinden. Die aanpassingen zouden in de loop van 2023 moeten gebeuren.
Veertien LISA's
In het hele Gewest openen steeds meer LISA-antennes: op dit moment ondersteunt Brussel Preventie en Veiligheid zo'n veertien projecten. Daarvan zijn er drie in gebruik genomen: in Anderlecht (historisch centrum), Sint-Agatha-Berchem (Moderne Wijk) en Koekelberg (Omer Lepreuxstraat). Nog drie andere antennes moeten tegen begin 2022 volledig operationeel zijn.
"Multidisciplinair werken is echt de toekomst," reageert korpschef Olivier Slosse van de politiezone Noord. Een multidisciplinaire werking, zoals bij de nieuwe LISA, is volgens hem de meest voor de hand liggende manier om de mensen te helpen. "Hulpverlening moet in de eerste plaats toegankelijk zijn. Maar de meeste fenomenen in de stad hebben meerdere dimensies. Het is niet aan de burger om uit te zoeken bij wie hij terecht kan voor alles."
Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving , Veiligheid , LISA , Brussel Preventie en Veiligheid , politiezone brussel noord , Liedtsplein , Rudi Vervoort , buurtpreventie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.