Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest start deze maand nog met een platform voor videobewaking. De politiezone West zal als eerste beelden leveren, de MIVB en overige politiezones volgen later. Hoofddoel is om misdaad sneller op te sporen.
Politie krijgt live toegang tot 3.000 bewakingscamera's
3.120 camera’s zullen er tegen 2018 opgenomen worden in de ‘gewestelijke videobewaking’. Dat platform zal het mogelijk maken dat beelden van in de stad bekeken én gedeeld kunnen worden door de politiediensten, of door een stedelijk crisiscentrum. Aansluitend wordt er ook een nieuwe gewestelijke administratie opgericht, de Brusselse controlecommissie, die het gebruik van het videoplatform zal controleren. Brussels staatssecretaris voor Digitalisering Bianca Debaets (CD&V) belooft ook aangepaste wetgeving, onder meer om aan de privacyregels te voldoen.
Wat zijn de mogelijkheden? Stel: er vindt een diefstal plaats in een metrostation. De politie wordt opgeroepen, en kan rechtstreeks beelden opvragen van het metrostation in kwestie. Het traject van de dader kan zelfs doorheen de stad gevolgd worden, want er zijn immers meerdere camera’s langs de wegen bovengronds. De hedendaagse software maakt het mogelijk dat meerdere rechtstreekse beelden naast elkaar kunnen afgespeeld worden.
Verdachte patronen
“Desgewenst kunnen ook gegevens van Mobib-kaarten van MIVB-gebruikers aan het platform worden toegevoegd,” zegt Anthonie van der Ploeg van het Canadese bedrijf Genetec, dat een deel van de software levert. “Zo kan men een potentiële dief identificeren.” Van der Ploeg houdt ook rekening met gegevens van smartphonegebruikers. “Het is in theorie ook mogelijk dat mensen die op de plaats van een delict zijn live filmpjes kunnen doorsturen naar het platform.” Let wel: dit zijn toekomstmogelijkheden; het is niet zeker dat het Brussels gewest dit ook daadwerkelijk zal doen.
De politiezone-West, die de gemeenten Sint-Jans-Molenbeek, Ganshoren, Sint-Agatha-Berchem, Jette en Koekelberg omvat, gebruikt als eerste politiedienst het platform. Volgens korpschef Johan De Becker worden camerabeelden in de zone nu al gebruikt om ‘onburgerlijk gedrag’ te registreren. Auto’s die verkeerd geparkeerd staan, krijgen op basis van hun geregistreerde overtreding een boete opgestuurd. In Parijs gaat men zelfs nog verder: daar kunnen via een luidspreker mensen geverbaliseerd worden als de politie een overtreding vaststelt.
De software staat tegenwoordig ook al zo ver dat nummerplaten automatisch kunnen worden geregistreerd, en ook ‘verdachte’ patronen automatisch kunnen herkend worden door een computer.
Het Brussels Gewest wil werk maken van een sterk eigen veiligheidsbeleid – een aspect van de zesde staatshervorming – en meent dat de beveiliging van de beelden optimaal zal zijn. De beelden zullen zonder gerechtelijk tegenbevel maximaal 30 dagen bewaard worden. De opslag gebeurt op computerservers die alleen voor het platform zullen gebruikt worden.
Energiereus
Toch zijn er mogelijke angels. De overheid is gebonden aan contracten bij de bedrijven die de software leveren. Dat zijn er twee, namelijk het eerder vermelde Genetec, en daarnaast Cofely-Fabricom, een bedrijf van de GDF-Suez-groep. Die laatste treedt op als een soort van ‘handelaar’ die ervoor zorgt dat Genetec bepaalde software kan verkopen, en die software kan laten koppelen aan software van Fabricom, dat de basis van het project vormt. Fabricom is naar eigen zeggen een van de weinige internationale spelers die dit kan op deze schaal, en die kleinere spelers de markt van overheidsopdrachten kan binnenloodsen.
De GDF Suez-groep is een energiereus, die zich meer en meer begint te specialiseren in infrastructuur, studies en software. Een ander dochterbedrijf van de groep heeft bijvoorbeeld de verkeersstudie voor het autovrij maken van de centrale lanen uitgevoerd.
Bekijk ook de reportage van tvbrussel.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.