Agenten van het interventieteam van de zone Brussel Hoofdstad-Elsene hebben dinsdagmiddag actie gevoerd op de Grote Markt. Ze hebben daarbij een brief overhandigd aan burgemeester Yvan Mayeur (PS). Daarin vragen ze zich af of de burgemeester “enig idee heeft over hoeveel misprijzen hij toont voor zijn agenten”.
Politie: ‘Niet bedankt voor getoonde moed’
In de brief uiten ze hun onvrede over het gedrag van de burgemeester tijdens en na de nationale betoging van donderdag. “De dag na de betoging was er een slag, even hevig als die tijdens de dag ervoor”, klinkt het. “Geen woord van steun, geen aanmoediging voor de gevallen mannen, geen dank voor het geleverde werk of de getoonde moed en geen medeleven voor de honderd gewonde agenten. Alsof dat niet genoeg is laat u ook weten dat wie het niet eens is met uw aanpak, een andere zone kan opzoeken.”
De agenten willen naar eigen zeggen weten wat ze hebben gedaan om het misprijzen van Mayeur te verdienen. “Wij vragen nochtans niet anders dan goed samen te werken met al onze partners.”
Daarnaast zijn er ook dwingende vragen over de leiding tijdens de nationale betoging van donderdag. Ze hekelen onder meer de afwezigheid van enkele belangrijke officieren en vragen zich af of Mayeur zich wel op de correcte plaats bevond om leiding te geven aan de respons op de betoging.
De agenten begrijpen dat er geprotesteerd wordt door mensen die de gevolgen van de crisis voelen. “Het is onze taak om die mensen te laten betogen in alle vrijheid en veiligheid”, klinkt het. “Wij kennen de risico’s van ons vak en klagen daar niet over.”
De agenten vragen van Mayeur “respect voor onze moed en professionalisme”. “Wij verwachten dat u uw vooroordelen aan de kant zet en een stap in onze richting zet. Samen kunnen we werken voor de Brusselaars en voor de garantie van de vrijheden in ons land”, besluiten ze.
'Amokmakers preventief oppakken'
Maandagnamiddag zat Mayeur samen met de leiding van de politiezone om de betoging te evalueren. Hij beloofde daarna dat iedere agent een persoonlijke bedankingsbrief in de bus zou krijgen. Daarnaast komt er ook een onderzoek naar de uitrusting van de politie.
Mayeur zal ook aan het ministerie van Binnenlandse Zaken om bij volgende betoging bekende relschoppers preventief op te pakken.
De burgemeester kwam ook terug op de beschuldigingen die hij de laatste dagen naar het hoofd kreeg geslingerd. Hij benadrukte dat "geen enkele burgemeester op het terrein komt om de politie te coördineren", want dat zou volgens hem "niet wenselijk zijn vanuit democratisch oogpunt". Mayeur weerlegde eveneens het verwijt dat de politie veel te laat in actie kwam.
Bij de rellen van de nationale betoging raakten volgens aan laatste balans 111 agenten gewond.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.