Enkele honderden agenten hebben maandagochtend geprotesteerd op het Poelaertplein tegen een vonnis van de politierechtbank vorige week. De rechter veroordeelde drie agenten voor hun aandeel in de dood van twee jonge Brusselaars na een politieachtervolging. "Als achtervolgingen niet meer mogen kunnen we alleen nog getuige zijn van misdrijven. Is dat wat de bevolking wil?"
Politie op straat tegen veroordeling agenten in zaak Ouassim en Sabrina
Vorige week dinsdag werden drie agenten veroordeeld voor hun aandeel in de dood van Ouassim (20) en Sabrina (24). Zij kwamen in 2017 om het leven bij een politieachtervolging. Een patrouille had motorbestuurder Ouassim - hij reed met zijn verloofde Sabrina achterop - opgemerkt nadat hij te snel reed en zijn richtingsaanwijzers niet gebruikte.
De patrouille beval de bestuurder te stoppen, maar die weigerde dat, waarop een achtervolging begon. Aan de uitgang van de Baljuwtunnel botste de motor frontaal tegen een politiewagen, met fatale gevolgen voor Ouassim en Sabrina. Hun familie begon een rechtzaak tegen de betrokken politieagenten.
De politierechtbank oordeelde dat drie agenten schuldig zijn aan onvrijwillige doodslag door gebrek aan vooruitziendheid. Ze kregen celstraffen van vijf, acht en tien maanden opgelegd, waarvan de helft effectief. De rechter oordeelde dat de achtervolging disproportioneel was.
'Heel erg geschrokken'
"Ik was heel erg geschrokken van het vonnis. Een effectieve celstraf had ik nooit verwacht," zegt provinciaal voorzitter van vakbond VSOA Brussel Sylvie Evenepoel. "Ze hebben heel zware celstraffen gekregen, gewoon omdat ze hun job hebben gedaan."
Volgens de politiemensen die maandagochtend op het Poelaertplein samenkwamen, is Ouassim in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor wat er gebeurd is en was de achtervolging gerechtvaardigd, ook al wisten de betrokken politieagenten wat de nummerplaat van de motor was.
"Wij zijn er om misdrijven te stoppen op het moment zelf. Als dat niet kan, zetten wij de achtervolging in. Mensen moeten stoppen als wij dat vragen," aldus Evenepoel. "Als dat al niet meer mag, kunnen wij enkel nog getuigen zijn van misdrijven. De nummerplaat noteren en dan een pv opstellen. Is dat wat de bevolking wil?"
Zwaard van Damocles
"Mogen we nog achtervolgingen inzetten? Wat als het fout afloopt, belanden we dan in de cel?," vraagt provinciaal voorzitter van politievakbond NSPV Marc-Margy Durant zich af. Volgens hem is het feit dat een nummerplaat gekend is geen argument om een voertuig niet te achtervolgen. "Het kan nog altijd om een gestolen voertuig gaan. Of wat als iemand drugs op zak heeft?"
Bij veel politiemensen leeft nu het gevoel dat ze beter twee keer nadenken voor ze actie ondernemen, zegt Anthony Turra van vakbond ACV Politie. "Het is alsof het zwaard van Damocles boven het hoofd van elke politieagent hangt wanneer die een beslissing moet nemen."
"Elke dag zijn er achtervolgingen in alle hoeken van het land. Agenten moeten dan telkens een oordeel hebben over de opportuniteit, legaliteit en proportionaliteit van hun beslissing. Daar hebben ze enkele seconden de tijd voor, terwijl de rechtbank er zes jaar over doet om een oordeel uit te spreken over die ene politieachtervolging."
Volgens Turra zullen agenten een steeds meer terughoudende houding aannemen tijdens het veldwerk. "De vraag zal vaak zijn: reageren of niet? Als je terughoudend blijft, loop je geen risico, maar als je reageert kan je als politieagent vervolgd worden," aldus Turra. "Agenten zullen nu meer de tijd nemen alvorens te reageren. Daardoor gaan we mensen laten gaan die we niet zouden mogen laten gaan."
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , betoging , politie , Ouassim en Sabrina