De politiezone Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst) krijgt een nieuw hoofdcommissariaat vlakbij het Brusselse Zuidstation. Intussen investeert het politiecollege van de zone meer dan twee miljoen extra in haar politie. Korpschef Jurgen De Landsheer is tevreden met de wil van de betrokken gemeentes om een aantal projecten te realiseren. “Ik heb mijn Sinterklaascadeau gekregen.”
Politie Zuid krijgt nieuw hoofdcommissariaat vlakbij Zuidstation
“We ondersteunen hiermee de korpschef in de reorganisatie en modernisering van het politiekorps en bieden met deze extra investering in veiligheid tegelijkertijd ook concrete perspectieven aan onze inwoners,” zegt burgemeester van Sint-Gillis en voorzitter van het politiecollege Charles Picqué (PS).
De zone Zuid wil de komende jaren nog meer inzetten op de nabijheid bij de burger. Net zoals in naburige politiezones wordt er een fietsbrigade opgericht. “We merken dat de politie op straat daardoor meer aanspreekbaar is,” zegt De Landsheer.
"Daarnaast plannen we een nieuw centraal commissariaat vlakbij het Zuidstation met een oppervlakte van 14.000 vierkante meter. We wachten op de goedkeuring van dat dossier door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. We hebben voor die locatie gekozen omdat het centraal ligt in onze politiezone, maar het tegelijk ook makkelijk bereikbaar is voor de burger én het personeel. We moeten rekening houden met de mobiliteit om aantrekkelijk te zijn als werkgever. Dat nieuwe gebouw moet een boost geven aan ons imago en moet ook drempelverlagend werken voor slachtoffers. We willen dat ze in een aangenaam kader ontvangen kunnen worden.”
Zedeninspecteurs
De korpschef maakt ook duidelijk dat de opvang van slachtoffers een belangrijk aspect van de politie is geworden. "We hebben zedeninspecteurs opgeleid zodat slachtoffers van seksueel geweld beter opgevangen kunnen worden. Daarnaast is er ook een slachtofferonthaal waar we samenwerken met alle partners binnen onze gemeenten. We willen dat slachtoffers beter hun weg naar de politie vinden en willen hen ook beter begeleiden in hun proces naar justitie toe."
Intussen kampt de politiezone ook met een personeelstekort. “Ook daarin wordt er geïnvesteerd,” aldus De Landsheer. “Per jaar worden er zo’n dertig mensen per jaar aangeworven. Op drie jaar tijd moet er een honderdtal politiemensen bijkomen.”
Lees meer over: Anderlecht , Sint-Gillis , Vorst , Samenleving , politiezone Zuid , Zuidstation