Verontwaardigde politieagenten willen morgen protesteren op het Poelaertplein, na de vele negatieve reacties die de politie de voorbije weken heeft gekregen. Officieel steunen de politievakbonden dat protest niet, maar politievakbondsman Mario Thys (NSPV) heeft "1000 procent begrip" voor het protest. Vandaag vindt een overleg plaats met het kabinet van de minister van Binnenlandse Zaken De Crem. Als dat overleg niet gevolgd wordt door een krachtig signaal vanuit de politiek, is de kans groot dat Thys mee protesteert. "Politiebashing is te gemakkelijk en kortzichtig."
Politievakbondsman: 'Ik heb duizend procent begrip voor het agentenprotest'
In heel het land willen politieagenten morgen protesteren tegen de "anti-copcampagne" die volgens hen gevoerd wordt. De politie kreeg de voorbije weken en maanden heel wat kritiek te verduren. Volgens een aantal organisaties doet de politie aan etnisch profileren en aan een versneld tempo duiken getuigenissen op van "hardhandige" arrestaties of politieoptredens, die vaak gefilmd of gefotografeerd worden.
Op sociale media weerklinkt de oproep om in Brussel op het Poelaertplein te protesteren, waar bijna twee weken geleden ook het Black Lives Matter-protest plaatsvond. De twee grootste politievakbonden NSPV en VSOA steunen het protest niet, onder meer omdat zulke protestacties door de huidige coronamaatregelen normaal niet toegelaten zijn.
"In het kader van de covidmaatregelen is dit misschien niet opportuun, maar uiteindelijk is de emmer vol", zegt de voorzitter van de Brusselse NSPV-afdeling Mario Thys. "Ik ben ook politieman. Wij worden dagelijks in de pers afgeschilderd als racisten en alles wat slecht is. Ik begrijp de frustratie ten volle. Het ongenoegen moet geuit en gekanaliseerd worden."
'Politiebashing is te gemakkelijk'
Net als de commissaris-generaal van de federale politie zegt Thys dat er geen structureel probleem is van racisme binnen de politie. "Statistisch is dat niet zo. Cijfers van Comité P en Unia tonen dat aan", aldus politievakbondsman Mario Thys. "Er zijn wel incidenten die racistisch georiënteerd kunnen zijn en dat keur ik niet goed, maar politiebashing is te gemakkelijk en kortzichtig." Thys pleit voor een debat met politici, politie, justitie en het middenveld.
Hij wijst ook naar de Brusselse politici die de voorbije maanden de politie geviseerd hebben met een aantal kritische uitspraken. "Ik ben voorzitter in Brussel en ik zie wat er gebeurt in de zones. De houding van sommige politici tegenover de politiediensten is buiten proporties", gaat Thys verder. "Als je ziet dat bepaalde politici de politie nog maar eens aanvallen, denigreren en als racisten beschouwen. Dat is de waarheid onrecht aandoen."
'Geen agent wil naar huis in ziekenwagen'
Na de rellen die volgden op de Black Lives Matter-betoging, dienden de politievakbonden een stakingsaanzegging in. Bij de rellen raakte een dertigtal agenten gewond. Twee weken daarvoor werden agenten in Anderlecht nog aangevallen, toen zij een arrestatie probeerden uit te voeren. De politievakbonden eisen een nultolerantie voor geweld tegen de politie. Daarover vindt deze namiddag overleg plaats met onder meer het kabinet van Binnenlands minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V).
"We verwachten een sterk signaal", zegt Mario Thys daarover. "Wij zijn als politiemensen vooral ook mensen. Niemand die hier in Brussel komt werken wil naar huis gaan in een ziekenwagen. Geen politieman kan aanvaarden dat er geweld tegen hen wordt gepleegd, en dat zowel de politiek als pers en burgers de politie aanvallen. Dat is heel moeilijk om mee te leven." Thys toont dan ook "1000 procent begrip" voor de frustraties van de politiemensen.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , politie , politievakbond
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.