Politiezones Zuid en West binnenkort met tasers

BVR
© BRUZZ
06/12/2017

De politiezone Zuid en West mogen binnenkort stroomstootwapens gebruiken. Dat zegt de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aan BRUZZ. Het gaat om een proefproject van een jaar.

Het proefproject gaat van start in veertien lokale politiezones, waaronder dus de zone Brussel Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst) en West (Jette, Ganshoren, Molenbeek, Koekelberg en Sint-Agatha-Berchem).

"Het is niet de bedoeling dat elke agent meteen een taser krijgt", zegt Jambons woordvoerder Olivier Van Raemdonck aan BRUZZ. "De korpschef zal veel bepalen, maar over het algemeen werken we volgens de wet van de geleidelijkheid. Enkele agenten worden opgeleid, die dan weer andere agenten zullen opleiden. Uiteraard mogen enkel de opgeleide agenten een stroomstootwapen gebruiken."

Tussen matrak en vuurwapen
De vraag voor het gebruik van tasers komt van de lokale politie. “Het is een middel dat zich tussen de matrak en pepperspray enerzijds, en een vuurwapen anderzijds bevindt”, aldus Van Raemdonck. “Stel bijvoorbeeld dat de politie tussenkomt bij een gezinsruzie. De stoppen van de man slaan door en hij bedreigt hen met een mes. Moet je die man dan neerschieten? Met een taser kun je hem stoppen zonder hem blijvend te verwonden."

De politievakbonden maken zich zorgen omdat er nog geen duidelijke regels zijn over hoe en wanneer het wapen mag worden gebruikt. Toch maakt het kabinet Jambon zich sterk over protocollen te beschikken die duidelijk zijn, en daarenboven tot stand zijn gekomen na intensief overleg met die vakbonden.

Testfase
"Het gaat ook om een proefproject", zegt Van Raemdonck. "Niet alles kán al duidelijk zijn. Daarvoor dient deze testfase net. Ook bijvoorbeeld om uit te vissen hoeveel agenten er op het totale korps met zo'n wapen moeten worden uitgerust."

Naast de zones Brussel-West en Brussel-Zuid zijn er nog twaalf andere politiezones in België die meedoen met het proefproject. Onder meer Aalst, de Westkust, Brugge, Oostende en Antwerpen zijn daarbij.

De politiezones wachten al sinds februari op toestemming om met het project van start te gaan, maar de voorbereiding duurde langer dan verwacht. Volgens Van Raemdonck heeft de stroomversnelling in het dossier niks met de recente rellen te maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni