| Nieuw leven op de Fonsnylaan.

Postsorteercentrum aan Zuidstation krijgt kleurrijke invulling

TDN
© BRUZZ
10/05/2019

Het leegstaande postsorteercentrum aan Brussel-Zuid zal de komende maanden een bruisende sociaal-culturele ontmoetingsplek worden. De gemeente Sint-Gillis en eigenaar NMBS laten de invulling ervan over aan de vzw Communa. Die stelt de ruimte ter beschikking aan artiesten, mediapartners, sociale ateliers en nog een hele reeks andere culturele en sociale organisaties. In september van dit jaar moeten de eerste activiteiten van start gaan.

Het oude postsorteercentrum op de Fonsnylaan geldt als één van de bekendste stadskankers van het Gewest. Al jaren ijveren verschillende organisaties ervoor om die enorme ruimte naast Brussels belangrijkste toegangspoort nieuw leven in te blazen. Dat zou de wijk rond het Zuidstation ten goede komen. In 2023 wil de NMBS er zijn intrede doen in een fonkelnieuw administratief centrum, maar tot het zover is stond de maatschappij open voor tijdelijke projecten.

Drie ruimtes

Uit een projectoproep werden zes projecten weerhouden. Een adviescomité onder leiding van VUB-professor Eric Corijn koos uiteindelijk voor de plannen van Communa, een vzw die onder meer onderhandelt met de eigenaars van leegstaande gebouwen om er een (tijdelijke) invulling aan te geven. Het project van Communa wordt geprezen wegens het diverse aanbod, het participatieve en sociale karakter en het idee om de wijk bij de ontmoetingsruimte te betrekken.

Het gelijkvloers van het voormalige postsorteergebouw zal worden ingedeeld in drie grote ruimtes. Een eerste geldt als onthaal, waar onder meer een maquette met de plannen voor het nieuwe NMBS-centrum geplaatst zal worden. Bezoekers kunnen daarover in een debatruimte reflecteren. Daarnaast zullen vzw’s zoals Doucheflux, die er filmavonden of siësta-momenten voor kansarmen en daklozen wil organiseren, en Singa BlaBla, die er wekelijkse babbelmomenten tussen Brusselaars en vluchtelingen opzet.

postsorteercentrum

| Het voormalig postsorteercentrum aan het Zuidstation staat al ruim 20 jaar leeg.

Een ruimte verderop moet een atelier komen, waar gemeenschappelijk gereedschap ter beschikking zal staan van kunstenaars en culturele organisaties. De bedoeling is ook dat deze werkplaats een ruimte van kennisoverdracht wordt, waar mensen de kneepjes van bijvoorbeeld de schilderkunst of de houtbewerking leren kennen. Onder anderen het sociaal atelier Superlab en vzw Cyclo, die enkele meters verderop een fietsatelier uitbaat, zullen er een reeks workshops houden.

Voor ieder wat wils

De derde ruimte staat volledig in het teken van kunst en cultuur. In die kamer aan de achterkant van het postsorteercentrum zijn geen ruiten, wat de unieke mogelijkheid biedt om er een black room van te maken. Communa zal er expo’s laten doorgaan door verschillende artiesten die zich laten inspireren door het gebouw zelf. Met Zin TV, Job dignity en Lab Brussels werden ook enkele media- en muziekpartners gevonden die er hun ding kunnen doen.

De kracht van het Communa-project bestaat erin dat heel wat organisaties hun krachten bundelen. “Alle projecten waren sterk, maar het weerhouden plan biedt zo’n diversiteit. Buurtbewoners, treinreizigers, Brusselaars: iedereen zal er aan zijn trekken komen. Er zal elke dag wel iets te doen zijn. Zo herwaardeer je de wijk en vecht je tegen het gevoel van onveiligheid dat heerst aan het station”, zegt burgemeester Charles Picqué (PS) in de krant Le Soir.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving , Communa , postsorteercentrum , Zuidstation , Charles Picqué

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni