Premium moet parkeerplaatsen inleveren
Promotor Atenor wilde 752 parkeerplaatsen onder de hoogste woontoren van België (140 meter) maar de bouwvergunning laat er slechts iets meer dan 500 toe. De toegankelijkheid per fiets moet ook bijzondere aandacht krijgen. Zo moet het aantal staanplaatsen voor fietsen de hoogte in.
In het Premiumcomplex, dat behalve de voornoemde woontoren nog acht gebouwen van een achttal verdiepingen voorziet, moet ook een crèche komen. Het voorziene uitkijkplatform boven in de toren moet beter toegankelijk zijn. Stedenbouw vraagt ook een simulatie van de geplande buitenverlichting.
De voorwaarden komen voor een stukje tegemoet aan de eisen van onder meer Arau en Inter-environnement maar de stadsverenigingen hadden nog veel meer vragen bij het project.
Niet duurzaam
Uit de effectenstudie maakt Inter-environnement op dat de Premiumtoren geen voorbeeldproject wordt inzake duurzaamheid. "De toren zal 68KWh per vierkante meter per jaar verbruiken," klinkt het in een persbericht. "Dat is dubbel zoveel als de lage energiestandaard en vier keer zoveel als de passiefstandaard."
"De toren zal beantwoorden aan de meest strenge energie-eisen die in 2015 hun intrede doen," weerlegt Atenor-baas Stephan Sonneville bij brusselnieuws.be.
Daarnaast vrezen de voornoemde verenigingen dat de Premium een 'getto voor de rijken' wordt. "Wat bedoelen ze met rijk?" klinkt het bij Atenor. "Er zullen bewoners komen die belastingen betalen aan de stad en het Gewest. Maar de prijzen van de appartementen zullen onder die van Ukkel, Woluwe en zelfs de hippe wijken van het centrum liggen."
"Sociale mix krijg je met een goeie openbare ruimte en daar besteden we veel aandacht aan. Iedereen zal welkom zijn in de winkels en horecazaken onder te toren."
Te veel kantoren
Ook het plan om bijna 30.000 vierkante meter kantoren te bouwen stuit bij velen tegen de borst. Zo'n tien procent van Brusselse kantoren staat immers nu al leeg. "Op dit moment is dat misschien niet nodig maar over drie tot vijf jaar wel," meent Sonneville. "Kantoren die niet verhuurd geraken, zijn meestal niet aangepast aan de huidige vereisten. Die moeten omgebouwd worden tot woningen of gerenoveerd om opnieuw competitief te zijn. Nieuwe bureaus vinden doorgaans makkelijk een huurder."
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.