Preventiecampagne tegen gedwongen huwelijken
Officieel zijn er in Sint-Jans-Molenbeek de laatste jaren maar twee klachten ingediend tegen een gedwongen huwelijk, maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Dat was ook zo in Rotterdam, waar het probleem vanuit de moslimgemeenschap werd aangekaart.
Marianne Vorthoren, van het Nederlands Platform voor Islamitische Organisaties, kwam het Rotterdamse project toelichten in Molenbeek. "We organiseren al vier jaar lang bijeenkomsten met meisjes, jongens en ouders. We werken met de hele gemeenschap. De resultaten zijn beschreven in het boek. Er staat nog meer achtergrondinformatie en praktische tips om ermee om te gaan."
De campagne tegen gedwongen huwelijken gaat in zeven Europese steden van start. In Brussel ligt de focus op Sint-Jans-Molenbeek. Burgemeester Philippe Moureaux (PS) is blij met de steun van de moslimgemeenschap. "We zijn heel gelukkig dat de islamitische verenigingen en moskeeën een sterke boodschap tegen gedwongen huwelijken willen verspreiden. De gemeente heeft al veel tegen het fenomeen gedaan, maar we gaan nu nog een tandje bijsteken."
"Gedwongen huwelijken gebeuren niet altijd met het mes op de keel," vertelt Marianne Vorthoren. "Vaak is het een subtiel systeem van psychische druk, dwang en verwachtingspatronen van de familie. Daardoor voelen de jongeren niet de ruimte om zelf een keuze te maken. Soms weten ze zelfs niet eens dat ze dat recht hebben."
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.