Primeur: Kunstschool voor kinderen

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
01/02/2012
Sint-Lukas Kunstschool, de vzw die in de Groenstraat de kunst-humaniora en de academie organiseert, begint vanaf september met een ‘artistieke’ basisschool. Een primeur in het Vlaamse onderwijs.

N a de muzikale basisschool, die afgelopen september openging, ook al in Schaarbeek, komt er nu dus een 'artistieke' basisschool. Volgend schooljaar begint Sint-Lukas met een onthaalklas, een eerste kleuterklas en een eerste leerjaar. Inschrijven kan vanaf deze week. "We hopen op een gezonde Brusselse mix, deels kinderen uit de buurt, deels kinderen van ouders die bewust kiezen voor het project," zegt Paul Corthouts, voorzitter van de vzw.

'Ieder kind is een kunstenaar, de moeilijkheid is er een te blijven als je groot wordt.' Deze uitspraak van Pablo Picasso staat op de affiche waarmee Sint-Lukas het nieuwe initiatief promoot. Vond de kunsthumaniora dat er te laat met artistiek onderwijs werd begonnen? "Niet echt," zegt Corthouts, "hoewel vroeg beginnen een voorsprong geeft. Maar bij de leerkrachten is er veel enthousiasme om ook kinderen op de campus te zien. Wij zijn een van de weinige kunstscholen die een eerste graad middelbaar aanbieden. We hebben dus al de gevoeligheid om met jonge leerlingen te werken."

In de nieuwe basisschool zullen de leerlingen met kunst opgevoed worden, niet alleen beeldende kunsten, ook muziek, dans en theater. "Het is belangrijk dat jonge kinderen een zo breed mogelijk artistiek aanbod krijgen," zegt Kris Bauwens, de directeur van de kunsthumaniora. "Nochtans is het niet de bedoeling dat we leerlingen opleiden in een artistieke richting. Taal en rekenen staan voorop, zoals in elke basisschool. Maar alles wordt op een creatieve manier gegeven. Hiervoor gaan we onze eigen pedagogische methode ontwikkelen."

Corthouts: "Die creatieve aanpak zal het knutselen van andere scholen overstijgen. De kinderen kunnen gebruikmaken van de ateliers en de materialen van de kunsthumaniora. En van de expertise van de leerkrachten."

Drie jaar
Voor het allemaal zo ver is, moet er eerst nog een en ander verbouwd worden. De aanpalende Hogeschool Sint-Lukas, die overigens een aparte entiteit vormt, werd onlangs verbouwd door het prestigieuze architectenbureau Poponcini & Lootens (Polo), maar de kunst­humaniora en het deeltijds onderwijs zitten nog altijd in afgeleefde bedrijfspanden. Sommige stukken zijn te bouwvallig om nog te gebruiken. Sint-Lukas had dan ook een plan, ook getekend door Poponcini & Lootens, voor een nieuwbouw en verbouwing. "Toen de vraag van de VGC kwam voor meer basisscholen, hebben we besloten om de plannen aan te passen en een basisschool te integreren," zegt Corthouts.

Hoewel het nieuwbouwproject al helemaal in de steigers staat - de benodigde 8 à 10 miljoen euro is er, de gemeente keurde de eerste plannen goed -, zal het toch nog drie jaar duren voor alles klaar is.

In afwachting richt Sint-Lukas, met 362.000 euro steun van het Brussels Gewest, een voorlopige basisschool in. Van het huidige beeldhouw­lokaal, de linoklas en de etsruimte worden tegen september vier klasjes gemaakt. De kleintjes krijgen ook een eigen speelplaats en een eigen ingang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni