De Raad van State vernietigde vrijdag opnieuw het politiereglement dat de Stad toeliet boetes uit te schrijven tegen de prostituees en hun klanten in de Alhambrawijk. De Stad Brussel blijft zo in een procedureslag verwikkeld met verenigingen van sekswerkers. Het wijkcomité roept minister-president Vervoort (PS) op eindelijk een oplossing op gewestelijk niveau te vinden.
Procedureslag rond prostitutieverbod Alhambrawijk
Een opvallend beeld, deze ochtend in de Alhambrawijk, de buurt rond de KVS. Gemeentewerkers waren aan de slag om op vier verschillende plaatsen in de wijk de bordjes te plaatsen die het prostitutieverbod en de bijhorende GAS-boete van 350 euro – voor prostituee én klant - kenbaar maken. “De bordjes werden eindelijk en met veel vertraging geplaatst, we hoorden van de gemeente dat er problemen waren met de productie ervan”, aldus Jan Leerman van het wijkcomité Alhambra.
Maar even na de middag kwamen gemeentewerkers echter al de bordjes opnieuw weghalen. Reden: het politiereglement van de Stad werd door de Raad van State voor de tweede keer in een jaar onwettelijk verklaard. Ook al had de gemeenteraad in juni een vernieuwd politiereglement gestemd, de essentie blijft voor de Raad van State hetzelfde. Namelijk: een gemeente mag wel een eigen prostitutiereglement uitvaardigen, maar mag daarvoor geen GAS-boetes - administratieve boetes die ook door gemeenteambtenaren mogen opgesteld worden – uitschrijven. Enkel de politie mag hier optreden.
“Dit is heel slecht nieuws, het politiereglement maakte een groot verschil in onze wijk in de strijd tegen de overlast”, zucht Leerman. “Sinds het reglement in voege is, was de aanwezigheid van een politiecombi vaak al genoeg om de overlast te verminderen.”
'Andere mechanismen'
Maar dat het politiereglement nu nietig is verklaard, verandert weinig aan de intenties van de gemeente om de overlast van de prostitutie in de wijk aan te pakken, laat het kabinet van burgemeester Mayeur (PS) aan onze redactie weten. “We gaan uiteraard de beslissing van de Raad van State respecteren, maar we hebben nog andere mechanismen waarmee we blijven kunnen investeren in de heropleving van de wijk”, zegt woordvoerster Le Phan Daphné. “Het politiereglement was voor alle duidelijkheid niet bedoeld om prostitutie te verbieden, wel om de overlast ervan aan te pakken.”
Of er een nieuwe, derde versie van het politiereglement komt, kan Mayeur nog niet bevestigen, maar de procedureslag tussen de gemeente enerzijds en sekswerkersverenigingen zoals Utsopi en Espace P, die in samenwerking met de Franstalige Liga voor de Mensenrechten de twee vorige politiereglementen bij de Raad van State aanvochten, is wel een feit.
“Natuurlijk zijn we blij met deze beslissing”, reageert Isabelle Jaramillo, coördinatrice van Espace P, het verbond van sekswerkers. “Nu kunnen de prostituees opnieuw hun job uitoefenen zonder de schrik voor boetes of klantenverlies.”
Afgebakende prostitutiezone
Hoe dan ook, de meningen over een duurzame oplossing verschillen. “We wachten op het Gewest, en dus minister-president Vervoort, om eindelijk een algemeen en duurzame oplossing voor te stellen voor alle gemeentes. Want Brussel-Stad is niet de enige gemeente die af te rekenen krijgt met de overlast van prostitutie, kijk maar naar Schaarbeek en Sint-Joost”, klinkt het bij Leerman.
Voor Jaramillo van Espace P ligt de oplossing dan weer in een afgebakende prostitutiezone. “Prostituees moeten in een wijk kunnen werken waar hun veiligheid en goede hygiënische omstandigheden kunnen verzekerd worden, waar rendez-voushotels en cafés op wandelafstand liggen.”
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.