Protest tegen Ernotte houdt aan

Karolien Merchiers
© Brussel Deze Week
12/07/2008
De kritiek op het vernieuwde woonproject Ernotte was niet van de lucht op de tweede overlegcommissie. De wijzigingen die de gemeente had gevraagd, volstaan niet om de bewoners te sussen.

Ondanks de moeilijke datum - de nieuwe overlegcommissie kwam tot grote onvrede van de bewoners bijeen op de eerste dag van vakantiemaand juli - was er toch aardig wat volk afgekomen om kritiek te uiten op de nieuwe plannen voor Ernotte.

Grote wijzigingen zijn er niet: een gebouw werd enkele meters opgeschoven om meer privétuinen te creë­ren, en op de begane grond is wat ruimte vrijgemaakt voor collectieve diensten zoals een ontmoetingsruimte of een crèche. Welke diensten er precies komen, is nog niet bepaald, omdat de gemeente, die voor de kosten zou opdraaien, eerst haar begroting eens moet napluizen. Maar de belangrijkste klachten van de bewoners bleven ook tijdens deze nieuwe zitting ongewijzigd. Een van de belangrijkste verzuchtingen blijft de hoge concentratie aan sociale woningen in het project. De woningen komen weliswaar officieel nog net op het grondgebied van Elsene, een gemeente die maar drie procent sociale woningen heeft, maar honderd meter van de grens met Watermaal-Bosvoorde, dat er maar liefst negentien procent telt. Dat doet de bewoners vrezen voor gettovorming. Los daarvan zou de bevolkingsdichtheid maar liefst driemaal hoger liggen dan bepaald in het Bijzonder Bestemmingsplan, dat intussen is aangepast.

Ook met de opmerkingen inzake duurzaamheid en energiezuinigheid van de gebouwen werd nauwelijks rekening gehouden. De bewoners, gesteund door de burgemeester van Watermaal-Bosvoorde, Martine Payfa (LB), zijn bovendien bang voor overstromingen, omdat er geen studies zijn uitgevoerd om na te gaan of de collectoren en riolen de extra belasting wel kunnen slikken. Nu al staat de Dries geregeld blank bij hevige regenval.

Voorts herhaalden ze ook nog eens dat ze vinden dat er te weinig is nagedacht over de integratie van het project in de omgeving. Die is immers niet aangepast aan duizend nieuwe inwoners - zo zijn er geen of onvoldoende voorzieningen als scholen, politiekantoren, winkels of openbaar vervoer.

De ellenlange lijst klachten en bemerkingen werden door de architect van het project veelal afgeblokt met het antwoord dat de keuzes de richtlijnen volgen. Oorspronkelijk had het bureau bijvoorbeeld allerlei diensten ingeplant, maar die moest het uit de plannen schrappen op verzoek van het Gewest.

Toch kon dat de bewoners niet sussen. Volgens hen is elk debat onmogelijk als het Gewest en de architecten elkaar als schild gebruiken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni