PS sanctioneert Kir niet in dossier Armeense genocide

© brusselnieuws.be
07/05/2015

De PS sanctioneert Emir Kir niet voor zijn afwezigheid tijdens de één minuut stilte voor de slachtoffers van de Armeense genocide in de Kamer. In een persbericht luidt het dat Kir het partijstandpunt kent, namelijk dat de massamoord in 1915 wel degelijk een genocide is. Kir zelf heeft nooit het woord genocide in de mond genomen en houdt het bij “een menselijke tragedie”.

Het is precies honderd jaar geleden dat de Armeense genocide plaatsvond. Het Ottomaanse rijk vermoordde in volle Eerste Wereldoorlog één tot anderhalf miljoen van haar onderdanen, voornamelijk Armeniërs en andere (christelijke) minderheden.

De Kamer hield op 30 april één minuut stilte om de slachtoffers te herdenken. Een van de grote afwezigen tijdens dit herdenkingsmoment was kamerlid en burgemeester van Sint-Joost, Emir Kir (PS). Officieel luidde het dat hij in vergadering was, schrijft Le Soir, al lijkt niemand precies te weten waar.

De partij riep hem daarom op het matje. Kir had woensdag een afspraak met secretaris-generaal van de partij Gilles Mahieu. Na afloop stuurde de PS een persbericht. Daaruit blijkt dat Kir niet wordt gesanctioneerd.

Er lijkt een subtiel compromis gevonden. In het persbericht luidt het dat “Emir Kir het partijstandpunt van de PS kent, volgens dewelke het wel degelijk gaat om een genocide." "Dat standpunt heeft Kir nooit in twijfel getrokken. Hij roept Turkije en Armeense burgers op om hun relaties te normaliseren."

Zelf blijft Kir de gebeurtenissen omschrijven als een “menselijke tragedie”, eerder dan een genocide. Daarmee lijkt het dat hij dicht bij het officiële Turkse standpunt aanschuurt. Volgens de Turkse overheid ging het niet ging om een georganiseerde massamoord, maar om een oorlogsgebeuren.

'Geen negationist'
Tegenover Le Soir ontkent Kir een negationist te zijn. Maar de term ‘genocide’ moet worden bevestigd door juristen en geschiedkundigen, aldus Kir.

Kir was overigens niet de enige volksvertegenwoordiger van Turkse origine die afwezig was tijdens het herdenkingsmoment. Ook Groen-voorzitster Meyrem Almaci, Veli Yüksel (CD&V) en Fatma Pehlivan (SP.A) waren afwezig. Almaci riep agendaproblemen in en Yüksel was ziek. Pehlivan wenste geen commentaar te geven over haar afwezigheid.

Eerder hadden ook drie PS-leden van het Brussels parlement, alle drie van Turkse origine, er alles aan gedaan om één minuut stilte in die assemblee te verhinderen. Het gaat om Sevket Temiz, Hasan Koyuncu et Emin Özkara.

Dat leidde uiteindelijk tot een surrealistisch compromis waarbij er één minuut stilte was à la carte: de parlementsleden konden zelf uitmaken of ze de slachtoffers van de Armeense genocide herdachten, dan wel de migrantenslachtoffers die recent omkwamen op de Middellandse Zee.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni