Raad van bestuur NMBS keurt afschaffing treinen goed
Lees ook: Aanbod Simonis en Weststation gehalveerd
De maatregel treft maximaal 2.800 reizigers en bespaart ongeveer 13 miljoen euro tegen 2015, aldus de NMBS.
De schrapping van 170 treinen komt overeen met een vermindering van het aanbod met 1,91 procent. In een tweede fase worden nog eens 23 grensoverschrijdende treinen geschrapt tegen 2014. Er worden in totaal dus minder treinen afgeschaft dan de 302 waarvan er de afgelopen dagen sprake was. Voor de getroffen reizigers, gemiddeld 14 per trein, worden alternatieven gezocht.
"De raad van bestuur nam een moeilijke maar noodzakelijke beslissing voor de reizigers, de spoormannen en de belastingbetalers," zei gedelegeerd bestuurder Marc Descheemaecker.
De raad van bestuur gaf geen groen licht voor de afschaffing van bepaalde haltes en stations. Er zal wel bekeken worden hoe hun werking kan worden verbeterd.
Kritiek
Federaal parlementslid David Geerts (SP.A) dringt aan op een parlementair debat over de beslissing van de raad van bestuur. Geerts wil duidelijkheid over de criteria die tot de beslissing hebben geleid en over de eventuele opbrengst van de operatie. Hij wil ook weten of er wel alternatieven werden bestudeerd.
Geerts wil in elk geval meer uitleg van minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V) en van het management van de NMBS. "Het parlement moet correct worden ingelicht," aldus de SP.A'er.
Ook Ecolo en Groen! hebben kritiek. Volgens de groene partijen had de NMBS eerst in de eigen structuur en werking moeten besparen "alvorens in zijn corebusiness te snijden en het de reiziger moeilijker te maken". Groen!-kamerlid Stefaan Van Hecke vindt dat het de NMBS aan een positieve visie op duurzame mobiliteit ontbreekt.
De vakbonden reageren "ontgoocheld en ongerust". Volgens de socialistische vakbond zouden er 1.200 jobs bedreigd zijn.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.