De Raad van State schorst de sluiting van de cultuursector, omdat de beslissing ‘disproportioneel’ is en ‘niet steunt op adequate motieven’. Dat schrijft De Standaard en bevestigt de Raad van State aan BRUZZ.
Raad van State veegt sluiting cultuursector van tafel
De Raad van State schorst de sluiting van de cultuursector, waartoe het Overlegcomité vorige week besloot. "De Raad heeft voorlopig geoordeeld dat die maatregel disproportioneel is en dat de bestreden handeling niet steunt op adequate motieven waaruit opgemaakt zou kunnen worden waarom het bezoeken van culturele voorstellingen bijzonder gevaarlijk zou zijn voor de volksgezondheid," klinkt het in het arrest.
Het besluit gaat per direct in. Dat betekent dat alle culturele instellingen in principe vanaf nu de deuren kunnen openen. Volgens meester Viseur, die voor de Raad van State pleitte, zou deze heropening alleen betrekking hebben op theaters, niet op bioscopen. In een tweet moedigt de Franstalige minister van Cultuur Bénédicte Linard (Ecolo) bioscopen aan om weer open te gaan: ze roept op 'niet te wachten op een nieuwe uitspraak'.
De sluiting van de andere binnenactiviteiten blijft behouden. Het is wel nog mogelijk om in beroep te gaan tegen de beslissing van de Raad van State.
'Belangrijk signaal'
Het was producer Mathieu Pinte van Sganarelle Productions, die naar de Raad van State was gestapt omdat hij de voorstelling niet wilde annuleren. Het gaat om de komedievoorstelling 'Demain, c'était mieux. Non peut-être' die op 28, 29 en 30 december in het cultureel centrum van Oudergem wordt vertoond. Dat schrijft de RTBF.
"Er werd wat lacherig gedaan over het feit dat de sector een klacht indiende bij de Raad van State, maar het is een héél belangrijk signaal dat een onafhankelijke instelling ziet wat iedereen ziet: dat dit een foute, disproportionele beslissing was," reageert Michael De Cock van de KVS in De Morgen. "Laten we nu hopen dat de politiek, na deze blamage, hier ook naar handelt en de beslissing om de cultuur te sluiten zelf terugdraait."
Een procedure bij de Raad van State kan normaal een jaar tot vijftien maanden in beslag nemen, maar werd nu ingedien met 'uiterst dringende noodzakelijkheid'. De Raad van State is daarin meegegaan en komt dinsdag al met een 38 pagina's tellend arrest dat het verzoek om schorsing onderbouwt.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , cultuurprotest , coronamaatregelen cultuur
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.