De Belgische autoriteiten hebben in 2012 de regering van Saoedi-Arabië onder druk gezet om een imam weg te halen uit de Grote Moskee van Brussel. De man preekte te radicaal. Dat blijkt uit documenten van Wikileaks die RTBF inkeek.
Radicale prediker weg uit Grote Moskee op vraag van België
Het gaat om de Saoediër Khalid Alabri. Hij was directeur van het Islamitisch Cultureel Centrum van België (ICC), dat ook in de Grote Moskee in het Jubelpark gehuisvest is. De invloed van Saoedi-Arabië in die moskee is niet nieuw, de Belgische regering gaf het Oriëntaalse Paviljoen in 1967 voor 99 jaar in bruikleen aan de Prins van Saoedi-Arabië.
Alabri was niet alleen directeur van het ICC, maar ook prediker in de moskee. Nochtans verbood zijn statuut als directeur hem om te preken. Een groter probleem was de inhoud van zijn religieus discours: de man zou te radicaal geweest zijn.
“Zijn preken waren heel politiek getint, tegen Israël en tegen de joden. De preken waren meer dan radicaal, ze waren ideologisch zelfs gevaarlijk vanwege de invloed die ze hadden op de gelovigen”, zegt een moslim aan RTBF.
En daarom vroegen de Belgische inlichtingendiensten aan de ambassadeur van Saoedi-Arabië om Alabri weg te sturen. Wikileaks verspreidde een briefwisseling tussen de Saoedische ministers van Binnenlandse en Buitenlandse zaken. Daarin wordt melding gemaakt van de discussies tussen de Belgische autoriteiten en de Saoedische ambassadeur over Alabri, en van het verzoek om de missie van Alabri stop te zetten.
Discretie
Alabri verliet uiteindelijk op 14 april 2012 het Belgisch grondgebied. Ook dat blijkt uit documenten van Wikileaks. Sindsdien is er een meer consensusgerichte directeur benoemd, en heeft ook de imam die preekt in de Grote Moskee een zachter imago.
De hele zaak werd snel en discreet afgehandeld, er is nooit iets van uitgelekt in de media. Dat was ook zo afgesproken. "Zijne Excellentie heeft België verzekerd dat de Saoedische autoriteiten zullen meewerken aan de vraag om de missie van doctor Alabri stop te zetten, en dat dit zou gebeuren zonder enige weerklank in de media", zo klinkt het in de briefwisseling.
De vraag blijft waarom Saoedi-Arabië zo snel toegaf aan het Belgische verzoek. Volgens Felice Dassetto, islamsocioloog aan de Université Catholique de Louvain (UCL), hadden de Saoedi’s geen andere keuze. “Saoedi-Arabië moet goede banden met het Westen onderhouden, voor de strijd tegen IS. Bovendien zou de druk alleen maar toegenomen zijn moest het land geweigerd hebben. De zaak zou dan ook publiek geworden zijn”, zegt Dassetto aan RTBF.
Lees meer over: Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.