Radicalisering in gevangenissen jarenlang verwaarloosd

© Belga
02/04/2016

De Staatsveiligheid volgt het probleem van de radicalisering in onze gevangenissen nog maar twee jaar echt op, terwijl er al in 2006 een protocolakkoord werd afgesloten met het gevangeniswezen om de radicalisering in de gaten te houden. Dat blijkt uit een rapport van toezichthouder Comité I, dat is ingediend in het parlement.

Het akkoord werd zo lang verwaarloosd omdat de dienst zelf in rapporten besloot dat het gevaar voor moslimextremisme in onze gevangenissen "eerder beperkt was", staat in het rapport dat De Tijd kon inkijken. Het Comité I betwijfelt of die conclusie wel terecht was want de Staatsveiligheid baseerde zich daarvoor vooral op studies uit het buitenland en minder op wat er zich concreet afspeelde in onze gevangenissen.

Nu blijkt bijvoorbeeld volgens een oom van Ibrahim en Khalid El Barkaoui, dat de respectievelijke daders van de aanslagen in Zaventem en in metrostation Maalbeek, radicaliseerden in de gevangenis. De veiligheidsdiensten merkten pas in september 2015 op dat ze tot jihadi's waren omgevormd.

In 2011 zou wel het besef komen dat het terrorisme en extremisme wel prioritair moet worden aangepakt. Vanaf 2012 belandden er ook heel wat ronselaars en Syriëstrijders in de gevangenis.

Sinds augustus 2014 stelt de Staatsveiligheid fiches op voor elke gevangene die op de terrorismelijst staat van het gevangeniswezen, waarop momenteel 60 namen staan. Bovendien hebben 170 leden van Staatsveiligheid nu toegang tot de databank van het gevangeniswezen en werd vorig jaar een cel "radicalisering in de gevangenissen" opgericht.

Hoewel zowel de Staatsveiligheid als de gevangenissen nu tevreden zijn over de samenwerking, is het protocolakkoord uit 2006 volgens het Comité I achterhaald en aan vernieuwing toe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni