De lokale politiekorpsen en de burgemeesters van de regio Halle-Vilvoorde vragen om dringende federale steun, onder andere voor het opzetten van een netwerk van camera’s met nummerplaatherkenning. Dat moet een schild vormen tussen Brussel en de aangrenzende gemeentes, en zo inbrekers uit het gewest tegenhouden.
Randburgemeesters willen cameraschild tegen Brusselse inbrekers
Dat meldt Het Nieuwsblad.
De camera’s in kwestie zijn ANPR-camera’s. Dat staat voor Automatic Number Plate Recognition. Het toestel herkent een nummerplaat en stuurt via de provinciale server een signaal door naar de lokale politie wanneer de bestuurder geseind staat. Zo moeten potentiële inbrekers tijdig worden gespot en tegengehouden, nog voor ze een misdaad kunnen begaan.
Het plan bestaat al langer, maar de vraag komt er nu opnieuw, en niet voor niets. N-VA-kamerlid Kristien Van Vaerenbergh stelde vast dat het aantal woninginbraken in Halle-Vilvoorde in vijf jaar tijd met een kwart is toegenomen.
Om die cijfers te drukken werd in de zone Kampenhout/Steenokkerzeel/Zemst al 442.000 euro geïnvesteerd in 26 ANPR-camera’s. Ook in Kapelle-op-den-Bos/Londerzeel/Meise wordt een netwerk van de toestellen ontplooid en in Vilvoorde zijn al een aantal mobiele eenheden actief.
Te weinig personeel
Het cameranetwerk past ook binnen het kader van de federale anti-terreurmaatregelen en zou naast inbrekers ook andere criminelen moeten vatten. “Brusselse bendes bestaan niet per se uit Brusselaars, maar ze opereren wel vanuit de hoofdstad. Die bendes steken momenteel te gemakkelijk de gewestgrenzen over”, zegt Vilvoordse burgemeester Hans Bonte aan brusselnieuws.be.
Maar eerst moet er dus meer worden geïnvesteerd, vooral in personeel. Momenteel zijn er namelijk niet genoeg dispatchers om te reageren op alle nummerplaat-hits die binnenkomen op de provinciale servers. “Enkel zo kunnen we een grotere greep krijgen op de georganiseerde criminaliteit vanuit Brussel”, zegt Bonte.
De Vilvoordse burgemeester vindt het bovendien opmerkelijk dat de gemeenten uit Halle-Vilvoorde aanzienlijk minder middelen krijgen uit de federale pot. “Deze onderfinanciering van de politiezones is onaanvaardbaar in het licht van de toename van de bevolking in de Rand”, klinkt het.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.