Hans Bonte (SP.A), burgemeester van Vilvoorde

| Hans Bonte (SP.A), burgemeester van Vilvoorde.

Randgemeenten eisen overleg: ‘Onze cijfers volgen Brussel’

KVDP
© BRUZZ
15/09/2020

Niet alleen in Brussel, maar ook in de rand kleuren gemeenten rood. De burgemeesters van de randgemeenten maken zich zorgen over de doorstroming van informatie en eisen dringend overleg met Brussel. “Er zijn meer dan genoeg redenen voor intergewestelijk overleg”, aldus burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte.

In Vilvoorde hebben de voorbije week 39 inwoners positief getest op het coronavirus, goed voor een stijging van 11 procent. Per 100.000 inwoners gaat het om 87 positieve gevallen in de voorbije week. Voor burgemeester Hans Bonte (SP.A) is het duidelijk dat het coronavirus niet stopt aan de gewestgrenzen. “De analyse die ik als burgemeester maak, wordt door niemand tegengesproken: de zeer hoge cijfers in Vilvoorde liggen helemaal in de lijn van Brussel”, zegt Bonte.

Hij ziet twee redenen voor het stijgende aantal besmettingen in zijn stad. “Net als in Brussel zitten we hier met een heel internationaal publiek. Heel wat besmettingen hebben plaatsgevonden in het buitenland, vooral bij familiebezoek in landen als Roemenië, Polen en Albanië”, klinkt het. “Een tweede verklaring is de hoge interactie tussen Vilvoordenaars en Brusselaars.”

'Invloed uit Brussel'

“We hebben een relatief goed zicht op de plaats waar iemand besmet geraakt is. Heel wat Vilvoordenaars raken besmet in Brussel, het gaat onder meer om Vilvoordenaars die in de Brusselse zorgsector werken. Maar wat mij grote zorgen baart, is dat we heel weinig informatie hebben over Brusselaars die besmet raken in Vilvoorde of na contact met Vilvoordenaars”, gaat Bonte verder.

De doorstroming van informatie tussen Brussel en de randgemeenten moet beter, aldus de Vilvoorde burgervader. Hij pleit daarom voor overleg met de Brusselse regering en de lokale besturen. Zijn oproep wordt gesteund door burgemeesters van andere randgemeenten.

“De tracing moet tot de bron leiden, anders staan we machteloos. Het overleg met Brussel is nodig om gericht en kordaat te kunnen optreden.” 

Machels burgemeester Marc Grootjans (CD&V)

Niet alleen in Vilvoorde stijgen de cijfers. Met 17 positieve tests de voorbije week, een stijging van 13 procent, is Machelen een van de snelste stijgers in de rand. De buurgemeente van Vilvoorde telde de voorbije week 110 positieve gevallen per 100.000 inwoners. “Er zijn veel invloeden uit Brussel, maar een goed zicht op de bron van de besmettingen hebben we niet”, vertelt burgemeester Marc Grootjans (CD&V). Zijn analyse sluit aan bij die van Bonte. “De stijging is deels te wijten aan de terugkomst van vakantiegangers, maar we zien dat veel besmettingen in familiale kring gebeuren. En er zijn veel mensen met families in Brussel. Onze inwoners werken ook in Brussel.”

'Gerichter optreden'

Grootjans deelt de bezorgdheid van zijn Vilvoordse collega en pleit ook voor structureel overleg met Brussel. “De tracing moet tot de bron leiden, anders staan we machteloos. Het overleg is nodig om gericht en kordaat te kunnen optreden.”

Drogenbos is de randgemeente waar het aantal besmettingen de voorbije week het snelst is gestegen. Op een week tijd werd daar een stijging van 29 procent vastgesteld. Per 100.000 inwoners telde de gemeente de voorbije week 281 positieve tests. “In absolute cijfers valt het mee. Die stijging is vooral te wijten aan een broeihaard in een privé-rusthuis en die volgen we goed op”, verklaart burgemeester Alexis Calmeyn (Drogenbos Plus-LB). Toch ziet hij ook hij het nut in van overleg tussen de rand en Brussel om een betere doorstroming van informatie te regelen. “Dat zou ons in de eerste plaats een veel beter zicht geven op de besmettingsbronnen. Nu volgen we het advies van de federale overheid en is onze aanpak algemeen. Met betere gegevens kunnen we gerichter optreden.”

Testcapaciteit

“Het gaat om één sociologisch gebied”, gaat Bonte verder. Bij het overleg moeten zowel de Brusselse regering als de Brusselse burgemeesters betrokken worden, vindt hij. En het overleg moet niet alleen over contact tracing gaan.

“Heel wat Brusselaars worden door hun huisarts doorverwezen naar het testcentrum in Vilvoorde, maar hier is er veel te weinig testcapaciteit. En dat zorgt voor discussies. Er moeten dus ook afspraken gemaakt worden over het testen”, aldus Bonte nog. “Er zijn meer dan genoeg redenen voor intergewestelijk overleg.”

Of er zo'n overleg komt, is nog niet duidelijk. Contact met de Brusselse regering heeft Bonte nog niet gehad. "Ik heb aan onze minister bevoegd voor de Vlaamse Rand, Ben Weyts, gevraagd om er werk van te maken, maar een helder antwoord heb ik daar nog niet op gekregen."

Noch van het kabinet-Weyts, noch van de kabinetten van Brussels minister-president Rudi Vervoort en Brussels minister Alain Maron (Ecolo) kreeg BRUZZ een reactie. Wel komt donderdag een gewestelijk wetenschappelijk comité samen om de Brusselse situatie te bespreken. Dat comité zal een advies geven over mogelijke bijkomende maatregelen in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Vlaamse Rand , halle-vilvoorde , contact tracing

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni