Randgemeenten gekant tegen trams De Lijn

© brusselnieuws.be
17/01/2013
Het gemeentebestuur van Dilbeek ziet de plannen van De Lijn voor een tramlijn naar Brussel niet zitten. Daarmee sluit het zich aan bij verschillende andere gemeenten in de Rand. Die pleiten eerder voor het versterken van het bestaande openbaar vervoer. De Lijn houdt zich op de vlakte.

De gemeente Dilbeek betreurt dat de geplande tramlijn Ninove-Dilbeek-Brussel mogelijk door delen van het schaarse open ruimtegebied en de dorpskern van Sint-Anne-Pede zal lopen.

"Bovendien wordt geen gewag gemaakt van een studie naar de mobiliteitsimpact van de tramlijn op het gehele Dilbeekse grondgebied of naar de vervoersbehoefte van onze inwoners", zo zegt het gemeentebestuur. Dilbeek pleit voor een optimalisering van het bestaande aanbod aan openbaar vervoer. Zo moet er een treinstation in Schepdaal en een beter busaanbod komen.

Dilbeek is de laatste gemeente die bezwaar heeft tegen de plannen van De Lijn. De Vlaamse openbaar vervoersmaatschappij wil vier nieuwe tramlijnen aanleggen. Drie daarvan verbinden Boom, Ninove en Heist-op-den-Berg met Brussel, de vierde, een ringtram, loopt van Jette naar Tervuren.

Eerder gaven Kortenberg, Keerbergen, Heist-op-den-Berg en Rotselaar al te kennen dat ze de geplande trams niet zien zitten. Die gemeenten zien meer heil in een versterking van bestaande bus- en treinlijnen en vrezen voor onteigeningen.

De Lijn: 'Meer politiek overleg'
Er zijn ook voorstanders van de plannen van De Lijn. Hans Bonte (Burgemeester van Vilvoorde, SP.A) en Willy Kerremans (schepen in Meise, N-VA) zijn gewonnen voor de tram. Bonte ziet er een mogelijke oplossing in voor de prangende mobiliteitsproblemen in zijn stad. In Meise zal het tracé zo goed als zeker langs de A12 lopen, en dus zal de tram weinig beslag leggen op open ruimte.

Ook de Lennikse burgemeester Irina De Knop (Open VLD) is voorstander van het tramproject, maar zij vindt dat de trams moeten samengaan met een verbreding van de Ring rond Brussel.

De kennisgevingsfase over het project, waarbij de gemeenten hun bezwaren konden formuleren, is afgelopen. De Lijn bundelt nu de reacties. "Tegen eind februari moet er meer overleg komen met de gemeentebesturen", zegt Sarah Somers van De Lijn Vlaams-Brabant. "Veel gemeenten hebben immers een nieuw bestuur."

In de zomer wil De Lijn een concreet plan voorleggen aan de Vlaamse regering, die de knoop moet doorhakken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni