De fietssnelweg F205 Brussel-Hoeilaart langs de Terhulpsesteenweg (N275): de grens tussen Vlaanderen en het Brussels Gewest

| De fietssnelweg F205 Brussel-Hoeilaart langs de Terhulpsesteenweg (N275), de grens tussen Vlaanderen en het Brussels Gewest.

Record: 24.165 mensen ruilen Brussel in voor Vlaanderen

JB
© BRUZZ
29/05/2023

Nooit eerder ruilden zoveel mensen Brussel in voor Vlaanderen als in het afgelopen jaar, meldt CIB Vlaanderen. In totaal ging het om 24.165 Brusselaars. Niet alleen de hogere vastgoedprijzen, maar ook de energiecrisis verklaren de verhuispiek.

Met 73.519 mensen verhuisden nooit eerder meer inwoners onderling van gewest in ons land, maar de verhuisbeweging van Brussel naar Vlaanderen spant de kroon.

Volgens CIB Vlaanderen is het geen toeval dat er uitgerekend in 2022 recordcijfers genoteerd werden.

“Van de 575.000 Brusselse woningen is 85 procent gebouwd voor de jaren ‘60”, weet CIB-communicatiedirecteur Kristophe Thijs.

"Het gebrek aan plaats voor Nederlandstaligen in het Brusselse onderwijs wordt meer en meer als argument gebruikt om naar Vlaanderen te trekken"

CIB-communicatiedirecteur Kristophe Thijs

‘Energieverslindende woningen’

“Dertig procent is zelfs niet geïsoleerd en haalt de slechtst mogelijke EPC-score. Twee op de drie Brusselse woningen heeft energielabel E, F of G. Komt daarbij dat in Brussel voor zelfs die energieverslindende woningen duur moet betaald worden. De gemiddelde woningprijs in Brussel ligt ruim 200.000 euro boven de gemiddelde prijs in Vlaanderen en ruim 300.000 euro boven de gemiddelde prijs in Wallonië. Steeds meer Brusselaars kiezen waar voor hun geld”, klinkt het.

Maar er zouden naast de aankoop- en energiekosten ook andere factoren meespelen. “Vanuit de vastgoedkantoren horen we ook meer en meer dat het onderwijs en meer bepaald het gebrek aan plaats voor Nederlandstaligen in het Brusselse onderwijs als argument wordt gebruikt om naar Vlaanderen te trekken.”

Registratierechten

Volgens CIB Vlaanderen zal de tendens in de komende jaren niet afnemen. De uittocht van Brusselaars stijgt al tien jaar nagenoeg continu. In 2012 lag het aantal mensen dat van de hoofdstad naar het Vlaams Gewest trok met zo’n 16.800 mensen nog ruim 7000 stuks lager. Ook de vastgoedfiscaliteit zou Brussel minder aantrekkelijk maken, aldus CIB Vlaanderen.

“Een Brusselaar betaalt immers niet alleen stevig voor de aankoop van een woning, hij wordt er nog eens stevig op belast ook. Zo betaal je in Vlaanderen drie procent registratierechten en in Brussel 12,5 procent. Brussel compenseert dit wel door de zogenaamde abattementen (som waarop geen belasting wordt betaald). Vanaf 2023 is dat op de eerste 200.000 euro, maar zoals vorig jaar al voor gewaarschuwd blijkt dit niet meer te zijn dan een druppel op een hete plaat”, aldus Thijs.

Met 73.519 mensen verhuisden overigens nooit eerder meer inwoners onderling van gewest in ons land.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni