| Oude gsm's kregen een uitvaartceremonie.

Recupel houdt 'phuneral': 80-tal mensen draagt oude gsm ten grave

© Belga
23/09/2019

Met een uitvaartceremonie onder leiding van komiek Bert Kruismans en onder begeleiding van een gospelkoor brachten zo'n 80 mensen zondag in de Brigittinenkerk een laatste groet aan hun oude mobiele telefoon. Met de ludieke 'phuneral' vroeg Recupel aandacht om afgedankte gsm's te recycleren. Dat gebeurt namelijk slechts bij acht procent van de telefoons.

In ons land circuleren naar schatting meer dan 3,2 miljoen ongebruikte mobiele telefoons. Amper 8 procent daarvan wordt gerecycleerd. Recupel merkt op dat dit percentage te laag is. "Een gsm zit boordevol waardevolle materialen die gebruikt kunnen worden voor nieuwe gsm's of andere apparaten", zegt woordvoerster Saar Bentein van Recupel.

Efficiënter dan mijnbouw

In smartphones zitten heel wat herbruikbare stoffen, zoals kobalt, koper en zelfs goud. Recyclage is ook een pak efficiënter dan de klassieke mijnbouw, stelt Recupel. Uit een ton gouderts puurt men 3 gram goud. Terwijl uit een ton oude gsm's tot 300 gram goud kan gerecupereerd worden.

"Hoe meer toestellen we inzamelen, hoe meer grondstoffen we opnieuw kunnen gebruiken. Dit zorgt ervoor dat we steeds minder klassieke mijnbouw nodig hebben. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de maatschappij. Denk maar aan landen zoals Congo waar kobalt, aanwezig in de batterij van een gsm, in vaak mensonwaardige omstandigheden wordt ontgonnen."

Geen statiegeld

Vooral jongeren zouden moeilijk afscheid kunnen nemen van hun mobiele telefoon, zegt Bentein. "Die heeft namelijk sentimentele waarde. Een smartphone staat vol met herinneringen en foto's. Vooral jongeren zien smartphones als een onmisbaar deel van hun sociaal leven." Daarom nodigde Recupel influencers, zoals De Mol-kandidate Kaat Van Steen, uit in de Brigittinenkapel om te sensibiliseren.

Over de actie bestaat ook veel scepticisme, omdat Recupel natuurlijk zelf geld opstrijkt met het gerecycleerde materiaal. Als recyclage zo belangrijk is, waarom dan geen financiële vergoeding geven aan mensen die hun oud gsm-toestel inleveren? "Dan zou een ander systeem, zoals statiegeldrecyclage, moeten worden gehanteerd. Dat sluit niet aan bij onze manier van werken", aldus Bentein.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Milieu , Recupel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni