Recyclagecentrum Ecopool pas helemaal af in 2014

© tvbrussel
06/03/2012
De zogeheten Ecopool in Anderlecht zal pas in 2014 op volle toeren draaien. Eigenlijk had het recyclagecentrum deze maand van start moeten gaan. Maar door problemen met vergunningen zijn er vertragingen.

Brussel wacht al een tijdje op zijn zogenaamde Ecopool. Dat is een project dat afvalverwerking en grootstedelijke economie wil combineren. Er komt een hersteldienst, een tweedehandswinkel en een recyclagelijn.

"Brussel heeft nood aan een dergelijk project," zegt parlementslid Annemie Maes (Groen!). "Vandaag wordt nog steeds 80 procent van ons huishoudelijk afval verbrand. Dat is heel veel in vergelijking met andere steden, bij voorbeeld in Vlaanderen. Om in 2020 de Europese doelstelling te halen, nl. de helft van het afval recycleren, moeten we dringend meer inzetten op hergebruik en recyclage. Ecopool kan daar een belangrijke rol in spelen. Het zal bovendien voor laaggeschoolde tewerkstelling zorgen."

Het project liep echter vertraging op. Na een lange zoektocht is er wel al een geschikte lokatie gevonden: een voormalige fabriek van brandblusapparaten aan de Birminghamstraat in de Anderlechtse kanaalzone. Het complex is ook al aangekocht door Net Brussel.

Er is ook al een beetje activiteit. "Op dit moment bezet enkel de partner belast met de recyclage en het gebruik van informaticamateriaal reeds een deel van het gebouw sedert september 2011," zegt staatssecretaris voor Openbare Netheid Emir Kir (PS). Over twee maanden kan ook bouwafval er al terecht.

Het is wachten op de renovatie van het complex voor de Ecopool op volle toeren kan draaien. De plannen voor de renovatie moeten eind deze maand klaar zijn. Het project zou helemaal voltooid worden in 2014.

Didactisch parcours
De Ecopool moet op termijn instaan voor het beheer van 4.500 ton afval, waarvan 1.500 ton grof huisvuil. In totaal zullen zes types van afvalstromen behandeld worden: grof huisvuil, informaticamateriaal, bouwmaterialen, gebruikte frituurolie, inktpatronen en printers.

Er komt ook een didactisch parcours om bezoeken toe te laten voor groepen en scholen. "Ook dit is een niet te onderschatten meerwaarde, aangezien we nog heel wat werk hebben om alle Brusselaars mee te krijgen in het verhaal van afvalpreventie, hergebruik en recyclage," aldus nog Maes.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni