Recyclart niet langer welkom in station Kapellekerk

Laurent Vermeersch
© BRUZZ
05/12/2017

Eind dit jaar moet vzw Recyclart het station Kapellekerk verlaten. Volgens de spoorwegen komt het kunstencentrum niet tegemoet aan strengere eisen op het vlak van brandveiligheid.

Eind deze maand vervalt de overeenkomst tussen de NMBS en de stad Brussel voor het gebruik van de lokalen onder het station Kapellekerk door de vzw Recyclart. De onderhandelingen om tot een nieuwe overeenkomst te komen, leverden niets op. Struikelblok zijn de strengere eisen van spoorwegbeheerder Infrabel op het vlak van brandveiligheid.

“De lokalen liggen onder de Noord-Zuidverbinding, de drukste spoorverbinding van het land met tot negentig treinen per uur in de spits,” zegt Thomas Baeken, woordvoerder bij Infrabel. “Wij hebben niets tegen de activiteiten van Recyclart, maar voor ons is de veiligheid hier primordiaal.”

Concreet vraagt Infrabel dat een eventuele brand bij Recyclart er minstens twee uur over doet om de spoorinfrastructuur te bereiken. Dat geeft voldoende tijd om het vuur te blussen voordat er gevaar dreigt voor het treinverkeer. Om een dergelijke brandbestendigheid te verkrijgen, zou Recyclart een zogenaamde box-in-the-boxstructuur moeten realiseren. De planning, aanbesteding en bouw daarvan zouden al snel vier jaar tijd vergen.

De eisen werden kenbaar gemaakt bij de laatste verlenging van de overeenkomst in 2013. De vzw, onder voogdij van de stad Brussel, werd toen nog enkele jaren tijd gegund om aan de nieuwe veiligheidsvoorschriften te voldoen.

Ondertussen gebeurden wel enkele aanpassingen, maar die zijn niet voldoende voor Infrabel. “De veiligheid van de bezoekers is verbeterd met onder meer branddetectoren, sproeiers en nooduitgangen, maar voor de veiligheid van de spoorinfrastructuur is dat onvoldoende,” aldus nog Baeken. Afgelopen zomer brandden nog enkele kermisbarakken naast Recyclart uit. Daardoor moest het treinverkeer even onderbroken worden.

Voorlopig is onduidelijk hoe het verder moet met Recyclart. De schepen van Cultuur Karine Lalieux (PS) liet al weten dat de Stad alles zal doen om het kunstencentrum te steunen. Hoe die steun er precies zal uitzien, is nog niet duidelijk. Bij Recyclart zelf leeft de hoop dat er in extremis nog een compromis gevonden wordt.

Het kunstencentrum opende de deuren in 2000, toen Brussel culturele hoofdstad van Europa was, en maakte naam met een diverse en avontuurlijke programmatie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , culture

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni