Regering bereikt akkoord over 4G
De Brusselse regering heeft zich niet gebaseerd op de Vlaamse of Waalse normen, maar wijzigt wel de huidige normen.
Voor elke technologie (4G, 3G en 2G) komt er een aparte pot, waarin de stralingsnorm van 3 volt per meter blijft gelden. Die paketten moeten dan verdeeld worden onder de operatoren. Het Brussels parlement zal daarvoor de bestaande ordonnantie wijzigen.
Ter vergelijking, in Vlaanderen ligt de norm per antenne op 3 volt per meter, de cumulatieve norm bedraagt 20,6 volt per meter.
Er komt ook een college van experten, die een jaarlijks rapport zal opstellen over de straling. Verder worden openbare gebouwen opengesteld voor het plaatsen van GSM-masten, scholen, crèches en ziekenhuizen uitgezonderd. De operatoren zijn immers nog op zoek naar ongeveer 200 sites in Brussel om masten te plaatsen.
Operatoren voorzichtig positief
Tot nu gold de norm van 3 volt per meter voor alle technologieën samen. Dat maakte het voor de operatoren zeer moeilijk om 4G in te voeren en tegelijkertijd de oudere mobiele netwerken te behouden. Ook de plaatsing van honderden extra antennes was daarvoor nodig. Voor de operatoren is dat een kostelijke en door de complexe procedure tijdrovende operatie.
De grote telecomoperatoren reageren alvast voorzichtig positief op de wijzigingen aan de stralingsnorm in het Brussels Gewest. "Een stap in de goede richting", klinkt het bij zowel Mobistar als Belgacom. Die laatste hoopt om al in de loop van volgend jaar het snelle 4G-netwerk in de hoofdstad te kunnen aanbieden.
De 4G-technologie verhoogt de internetcapaciteit op het mobiele telefoonnetwerk. Op dit moment zijn in Brussel alleen de oudere 2G en 3G-netwerken actief.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.