Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, kan zich aantrekkelijker maken als werkgever door af te stappen van het gebruik van onzekere arbeidsovereenkomsten. Dat staat in een rapport van het Rekenhof, dat het humanresourcesbeleid van Fedasil heeft onderzocht.
Rekenhof: 'Contracten van onbepaalde duur kunnen Fedasil aantrekkelijker maken'
Het Rekenhof beveelt Fedasil aan om principieel te werken met arbeidscontracten voor onbepaalde duur, tenzij bij vervangingen.
Verhoogde druk
Door de verhoogde asielinstroom en de druk op de opvangcentra is Fedasil op zoek naar extra personeel. In oktober is binnen de regering afgesproken om 150 personeelsleden te zoeken bij andere overheidsdiensten.
Een onderzoek van het Rekenhof naar het personeelsbeleid bij het Rekenhof legt een aantal knelpunten bloot. Zo stelt het Rekenhof dat Fedasil vooral werkt met arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur of van contracten van onbepaalde duur met ontbindende voorwaarde. "Momenteel is meer dan de helft van de personeelsleden van Fedasil aangeworven via dergelijke, onzekere arbeidsovereenkomsten", stelt het Rekenhof.
Volgens Het Rekenhof moet Fedasil door het gebruik van die "onzekere arbeidsovereenkomsten" vaak nieuwe aanwervingen doen, wat dan weer leidt tot extra werklast. Zo vinden er in het Klein Kasteeltje elke week en soms vier dagen per week aanwervingsprocedures plaats. Bovendien is het agentschap op die manier "niet aantrekkelijk als werkgever".
Het Rekenhof beveelt daarom aan om het gebruik van arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur te beperken, bijvoorbeeld enkel bij vervangingen, en personeelsleden "principieel een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur aan te bieden".
Uit het rapport van het Rekenhof blijkt dat het directiecomité van Fedasil zich bewust is van de problematiek. Het directiecomité heeft daarom een nieuw beleid rond de arbeidsovereenkomsten goedgekeurd.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , fedasil