La Boum 2: confrontatie met de politie in Ter Kamerenbos op 1 mei 2021 op de tweede editie van het nepfestival tegen de coronamaatregelen, ditmaal georganiseerd door l'abîme

| (archiefbeeld)

Relschopper La Boum moet politie 13.000 euro schadevergoeding betalen

© Chris Verhaeghe
04/06/2021

Een van de jongeren die tijdens het nepfestival La Boum op 1 april werd opgepakt voor geweld tegen de politie, is vanmorgen veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur. Het is de eerste keer dat een van de relschoppers van La Boum veroordeeld wordt. De student moet ook nog eens zo’n 13.000 euro schadevergoeding betalen. De advocaat van de beklaagde reageert tevreden. “Mijn cliënt werd veroordeeld voor wat hij die dag gedaan heeft, niets minder, maar ook niets meer.”

Duizenden jongeren verzamelden op 1 april in het Ter Kamerenbos na een Facebookuitnodiging voor een nepfestival. Toen de politie in de loop van de namiddag wilde ingrijpen, sloeg de sfeer om en kwam het tot confrontaties tussen de jongeren en de politie. Die zette onder andere de watersproeier en de cavalerie van de federale politie in. Meer dan 25 politiemensen en zeven politiepaarden raakten gewond, net als acht feestvierders.

Vier jongeren werden opgepakt voor geweldpleging op politiemensen en voor het niet-naleven van de coronamaatregelen. Een van hen werd onmiddellijk door het Brusselse parket gedagvaard en verscheen vorige maand voor de correctionele rechtbank. Twee politie-inspecteurs van de Brusselse politie die gewond waren geraakt bij de arrestatie van de beklaagde, stelden zich burgerlijke partij en eisten een schadevergoeding.

Op zijn proces verklaarde de student dat hij zich had laten meeslepen door de massa en spijt had van zijn daden. Dat de man de jongeren rondom hem had opgejut om hem te bevrijden bij zijn arrestatie, kon volgens de rechtbank niet door de beugel. De twee politiemannen die hem in de boeien sloegen, werden namelijk herhaaldelijk geslagen en geschopt door die omstanders en waren verschillende dagen arbeidsongeschikt ten gevolge van hun verwondingen.

Lak aan het gezag

“Beklaagde heeft niet alleen projectielen naar de ordediensten gegooid, waarmee hij aantoont dat hij lak heeft aan het gezag van de politie”, sprak de rechter in haar vonnis. “Hij heeft zich ook hevig verzet tegen zijn arrestatie. Hij heeft bovendien de omstaanders aangespoord om hem te hulp te snellen teneinde uit handen te blijven van de politie. De twee betrokken inspecteurs werden daarbij geslagen en nagetrapt en dienden traangas te gebruiken om hun veiligheid te waarborgen. De politiemannen werden ook gewond en dienden verzorgd te worden. Dergelijke houding kan de maatschappij niet aanvaarden.”

De rechtbank vond een celstraf met uitstel een te zware veroordeling, gezien het blanco strafblad, de jeugdige leeftijd en de spijtbetuigingen van de beklaagde. De jongeman kreeg een werkstraf van 200 uur opgelegd, maar moet ook ruim 13.000 euro aan schadevergoeding betalen. Een deel daarvan gaat naar de twee politiemensen die gewond waren geraakt, het grootste deel gaat naar het korps Brussel Hoofdstad/Elsene voor het imagoverlies en de materiële kosten.

De advocaat van de twintiger kan zich vinden in de beoordeling van de rechter. “Ik had natuurlijk liever de opschorting van straf gehad, maar een werkstraf is ook oké”, aldus meester Mehdi Abbes. “Ik vind het heel belangrijk dat de rechter niet is meegegaan in de totale schade-eis van de politie tegen mijn cliënt. Die wou hem voor allerlei andere schadegevallen, zowel fysieke als materiële, laten opdraaien terwijl hij daar niet bij betrokken was. De totale schadeclaim liep op deze manier op tot meer dan 30.000 euro. Maar de rechter is gebleven bij wat ze in de inleiding van haar vonnis heeft gezegd: mijn cliënt werd veroordeeld voor wat hij die dag gedaan heeft, niets minder, maar ook niets meer.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni