Een gerenoveerd Justitiepaleis dat tegelijk gerechtsgebouw is en toeristische trekpleister zou de grootsheid van Brussel onderstrepen en model staan voor een modern gerecht. Dat zegt de voorzitter van de Poelaert-Stichting naar aanleiding van de berichten over een nieuw gerechtsgebouw.
'Renovatie Justitiepaleis kan grootsheid van Brussel onderstrepen'
Recent doken plannen op voor een groot nieuw gerechtsgebouw in de Regentschapsstraat. Dat is niet naar de zin van de Poelaert-Stichting, die al langer ijvert voor een heropwaardering van het bouwvallige Justitiepaleis.
"Waarom moet er een gebouw komen van meer dan 35.000 vierkante meter?", vraagt Dirk Van Gerven van de stichting zich af in een opiniestuk in De Standaard. "Als dit doorgaat, zijn we weer vertrokken voor jaren van bouwwerkzaamheden die de stad zullen ontsieren. De Brusselse rechtbanken kunnen dan weer twintig jaar wachten op de infrastructuur die ze nú nodig hebben. Het resultaat wordt vast een banaal spiegelpaleis, dat na nog eens tien à twintig jaar vervallen zal zijn, zoals zoveel moderne openbare gebouwen waarin op kwaliteit wordt bespaard om binnen het budget te blijven."
Londen als voorbeeld
Voor voormalig stafhouder Van Gerven zou het verstandiger zijn om te investeren in het bestaande Justitiepaleis. Dat moet volgens hem blijven dienst doen als gerechtsgebouw en kan na de renovatie tegelijk ook een toeristische trekpleister worden. "Het zou gedeeltelijk als museum dienst kunnen doen, de prachtige wandelzaal is bijzonder geschikt om er grote evenementen in te organiseren, naar het voorbeeld van het door iedereen bewonderde Royal Courts of Justice in Londen. Het zou de grootsheid van Brussel onderstrepen, niet alleen op historisch niveau, maar ook als model van een moderne justitie."
De realiteit is wel even anders. De renovatie van het grootse Justitiepaleis sleept al decennia aan. "Op dit ogenblik beschikt het hele gebouw over welgeteld één onderhoudstechnicus. Rechters zitten op gammele stoelen met gescheurde bekleding, in lokalen met schimmel op de muren en barsten in het plafond. Dit is de accommodatie voor de Brusselse justitie in een modern land. Een blamage voor de Belgische overheid."
Investeren in de bestaande infrastructuur is volgens de stichting voordeliger op lange termijn. "Het wordt tijd dat de regering een visie op de lange termijn uitwerkt - en daarmee bedoel ik: vijftig jaar vooruitdenken - om aan te geven dat men in justitie gelooft", klinkt het.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.