Reuzenplein aan slachthuis

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
13/03/2012
Tegen 2020 moeten de rommelige slachthuizen er helemaal anders uitzien. Er ligt een masterplan klaar, met daarin de al eerder aangekondigde overdekte voedingsmarkt, een compacter slachthuis en een reusachtig plein.

De nv Abatan baat zowel de slachthuizen en de weekendmarkten als de Kelders van Kuregem uit. De drie poten van het bedrijf kampen volgens directeur Joris Tiebout allemaal met infrastructuurproblemen. "Ik krijg van stedenbouwkundigen ook vaak te horen dat we de site niet optimaal gebruiken." Daarom vroeg hij aan architect Alexander D'Hooghe (ORG) om een masterplan voor het terrein te maken.

D'Hooghe tekende rond de oude, beschermde markthal een plein van twee- op driehonderd meter, dat het Groot Plein van Brussel zal heten, omgeven door de nieuwe overdekte voedingsmarkt en vijf bijna identieke pakhuizen. "Zo krijgt deze belangrijke site een heel duidelijke vorm."

Volgens het plan wordt het huidige slachthuis afgebroken en vervangen door een 'stedelijk' slachthuis in een van de entrepots die uitgeven op het kanaal. "Het wordt een compacter slachthuis, dat minder overlast geeft en ook andere functies naast zich toelaat. Nu zijn andere activiteiten bijna niet te combineren, terwijl dat wel de bedoeling is," zegt D'Hooghe. Om ruimte te besparen worden er volgens Abatan-communicatieverantwoordelijke Paul Thielemans op termijn mogelijk geen varkens meer geslacht. Nu zijn er twee slachtlijnen, een voor varkens en een voor grootvee.

Voor iedereen
De bestemming van de andere pakhuizen, die flexibel in te richten zijn en allemaal een torentje krijgen, ligt nog niet helemaal vast: een blackbox voor de Kelders, een auditorium, wellicht ook lichte industrie. "Denk aan onderhoud van liften. Dat is een typisch stedelijke activiteit," zegt Tiebout.

In het plan krijgt de site vier voorkanten en kun je er langs alle kanten dwars doorheen lopen. Zo komt er een betere verbinding met de stad en wordt het terrein publiek.

Voorlopig is alleen de voedingsmarkt van 11.000 vierkante meter echt concreet. Die biedt een overdekte plek en opslagruimte aan een deel van de huidige marktkramers en zal het grootste deel van de week open zijn. De nv Abatan hoopt na de zomer de bouwvergunning te hebben, zodat er dit jaar nog van start kan worden gegaan. De opening is gepland voor de lente van 2014. Het project is begroot op achttien miljoen euro, maar Abatan krijgt een Europese subsidie van zes miljoen.

Voor de realisering van de rest van het masterplan-2020 is Abatan nog op zoek naar financiële partners. Ook moeten de buren nog definitief akkoord gaan, want hier en daar gaat het masterplan verder dan het terrein dat Abatan nu in erfpacht heeft. Zo moet de Erasmushogeschool bereid zijn om een stukje terrein publiek te maken en zo een doorgang te bieden aan de bezoekers van de slachthuissite. Ten slotte moet het bestemmingsplan, dat nu geen torentjes of verdiepingen toestaat, worden aangepast. Maar volgens PS-schepen Fabrice Cumps is de gemeente bereid om erover te praten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni