Rijksadministratief centrum heeft bouwvergunning op zak

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
01/09/2009
De eerste nieuwbouwprojecten aan het Rijksministratief Centrum hebben een vergunning op zak. Daarmee kan voor het eerst sinds het begin van de jaren 1980 schot in de ontwikkeling van de site komen. Het blijft echter wachten op een omvangrijk masterplan.

Het Rijksadministratief Centrum, kortweg RAC, werd tussen 1958 en 1983 opgetrokken om ambtenaren in te huisvesten. Het staat al sinds het begin van het nieuwe millennium te verkommeren.

Maar die situatie zal binnenkort veranderen. De Brusselse Schepen van Openbare Werken Christian Ceux (CDH) heeft de nodige vergunningen afgeleverd om de renovatiewerkzaamheden van de gebouwen - F-D en C - van start te laten gaan.


10 jaar stadskanker

Daarmee wordt binnenkort iets ondernomen aan de stadskanker die de stad al bijna tien jaar ontsiert. De vergunning voor het gebouw F-D voorziet in de uitbreiding en renovatie van een bestaand kantorencomplex. Op een totaal van 66 200 m² zijn meer dan 58 000 m² bezet door kantoren. De rest is voorzien voor handelszaken.

De vergunning voor het gebouw C voorziet in de oprichting van een gebouw waarvan goed 10.000 m² bezet wordt door kantoorruimte, maar ook 7000 m² voorbehouden voor 76 woningen.

Het kabinet van Christian Ceux wil dat de werkzaamheden aan de gebouwen tegelijkertijd worden uitgevoerd om snel aan de nieuwe woningen te komen.

Snel bouwbegin

"De bouwpromotor kan vrij snel beginnen met de renovatie," zegt Virginie Marsigny, woordvoerster van Christian Ceux. "Het gaat weliswaar maar om vergunningen voor een deel van het RAC. Over het overige deel van het project, waarvoor nog een Bijzonder Bestemmingsplan (BBP) loopt, is nog geen beslissing gevallen. De vergunningen die nu afgeleverd werden, kaderen immers in een breder bouwproject. Voor het overige deel van het dossier is het afwachten."

In een eerste reactie laat de Brusselse Raad voor Leefmilieu (Bral) weten dat het blij is dat er schot in de zaak komt. "Het is een goede zaak dat de woningen tegelijkertijd worden opgericht. Wij hebben altijd gepleit om éérst de woningen en de publieke ruimte aan te leggen en dan de kantoren, maar dit is alleszins beter dan te wachten," zegt Joost Vandenbroele van Bral. "Maar het gaat om slechts twee gebouwen op de immense RAC-site, in zijn geheel een stadskanker."

35 procent woningen

"We mogen ook niet vergeten dat Stad Brussel momenteel nog altijd werkt aan het BBP en dat de eigenaar nog altijd niet publiek met een globaal Masterplan naar buiten is gekomen. Waar komen de rest van de 35 % beloofde woningen, de andere handelszaken en het aangekondigde hotel? Welke publieke functie er komt in het Arcadengebouw is ook nog niet zeker.

"Het dossier blijft erg versnipperd en we blijven met vele vragen zitten", aldus Vandenbroele. "Ondertussen blijft het wachten op een globaal zicht op de hele site. En dat is betreurenswaardig in een dossier van die omvang."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni