De Roemenen blijven de sterkst groeiende minderheid in het gewest. Ze maken nu 7 procent uit van de buitenlandse bevolking. "Franse taal en goed draaiende economie lokken Roemenen naar Brussel."
Roemenen steeds talrijker
Lees ook: Roemenen sterkst groeiende minderheid
Op 1 januari 2013 verbleven er 381.771 niet-Belgen in Brussel. 7,2 procent daarvan hadden de Roemeense nationaliteit.
Daarmee bevestigen de Roemenen hun reputatie als snelst groeiende minderheid in Brussel. In 2011 maakten ze nog maar 5,5 procent van de niet-Belgische bevolking uit. In twee jaar tijd staken ze de Polen en de Spanjaarden in aantal voorbij.
Dat is niet zo verwonderlijk, zegt Robert Adam, directeur van het Institut Culturel Roumain Bruxelles aan brusselnieuws.be. "Voor Roemenen geldt het vrij verkeer van personen binnen de Europese Unie nog niet zo lang, dus de migratie is nog volop bezig. Bovendien heeft de Belgische economie de crisis heel goed doorstaan, en dat heeft veel mensen gelokt die voordien eerder in Spanje of Italië werkten."
Ook de taalkundige factor is belangrijk: "Roemenen spreken over het algemeen goed Frans, we leren het op school."
Dat bevestigt de Antwerpse organisatie Miorita. "Roemenen die naar België komen, beproeven eerst hun geluk in Brussel of soms in Wallonië, wegens de taal. Als het daar niet lukt, stromen ze door naar Vlaanderen. Brussel telt daardoor mogelijk ook meer hoogopgeleide Roemenen."
Facebookgroepen
De Roemeense migranten zijn volgens Adam niet makkelijk te typeren. "De Brusselse Roemenen komen allemaal uit andere streken, en verspreiden zich ook over het hele gewest. Ze werken vaak als zelfstandige, of als werknemer in sectoren waar de vraag naar arbeidskrachten groot is, zoals de bouw."
"Maar daarnaast zijn er ook duizenden studenten, jonge hoogopgeleiden, mensen in de Brusselse medische sector, mensen die voor de Europese instellingen werken, enzovoort. Het is een jonge en dynamische gemeenschap, getuige het aantal organisaties en Facebookgroepen die voortdurend het licht zien."
FDF-lijsttrekster
Roemenen zijn vaak ook erg mobiel, maar toch lijken ze zich steeds meer definitief in Brussel te vestigen. "De laatste jaren zie je een spectaculaire groei van het aantal winkels met typisch Roemeense producten in Brussel. Dat wijst erop dat er steeds meer mensen met een stabiel inkomen voor lange tijd blijven."
"Roemenen zijn wel typisch een minder in zichzelf gekeerde gemeenschap dan pakweg de Russen. Doordat we vrij goed talen leren, raken we sneller betrokken in het maatschappelijk leven. Een Roemeense trekt nu zelfs de Europese FDF-lijst, dat zegt toch genoeg?"
Fransen
Door de opheffing van de werkrestricties voor Roemenen, begin dit jaar, is het mogelijk dat de groei zich de komende jaren nog zal doorzetten. Desondanks zijn het wel nog steeds de Fransen die de grootste buitenlandse minderheid vormen. Zij maken 15 procent van het aantal niet-Belgen uit. Ze worden gevolgd door de Marokkanen en de Italianen. Hun aandeel bleef de voorbije twee jaar min of meer stabiel.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.