Romeinsesteenweg: Wemmel speelt soloslim
De Romeinsesteenweg vormt al sinds de indeling van de gewesten een probleem. Het ene rijvak van de lange weg is Brussel-Stad; het andere hoort toe aan Vilvoorde, Grimbergen en Wemmel, en het stukje onder de A12 is van het Gewest. Dat maakt een goed beheer er natuurlijk niet makkelijker op. Al jaren staat de weg te boek als 'gevaarlijk' voor fietsers, terwijl automobilisten klagen dat ze er hun velgen op stuk rijden.
Na lang onderhandelen had de Stad met de Vlaamse gemeenten afgesproken om de weg te vernieuwen. Het wordt geen heraanleg 'van gevel tot gevel', en er komt ook geen gescheiden fietspad. "Daarvoor hebben we het budget niet. We leggen wel een nieuwe laag asfalt en brengen nieuwe wegmarkeringen aan. Een flinke upgrade dus," zegt Willem Stevens, kabinetschef van de Brusselse schepen Ahmed El Ktibi (PS). Een gespecialiseerd bureau werkt aan het nieuwe markeringsplan, dat ook voorgelegd wordt aan de fietsmanager van het Gewest.
Die fietsmanager, Frederik Depoortere, is opgetogen 'dat er eindelijk iets gebeurt'. "Als je onvoldoende tijd of middelen hebt, is zo'n markeringsplan een goede oplossing. Het zal een serieuze verbetering zijn. Vooral het stuk tussen de A12 en Parking C is nu een soort autostrada."
De heraanleg gebeurt, ook weer om budgettaire redenen, in drie fasen. Stevens: "Nog voor de zomer wordt het stuk van Vilvoorde tot de oprit naar de A12 heraangelegd; na de zomer volgt het deel tussen de A12 en Parking C, en in 2012 is het laatste stuk, richting Jette, aan de beurt."
Op dat stuk beheert de gemeente Wemmel de andere helft. Maar die gemeente wilde plots niet meer wachten. De putten waren volgens Roger Mertens, Wemmels schepen van Openbare Werken (IC), te groot geworden. "We hadden Brussel voorgesteld om samen te asfalteren, maar voor ons stuk had de Stad geen budget meer, kregen we te horen," zegt Mertens. Dus heeft Wemmel vorige donderdag op zijn rijvak een nieuwe strook asfalt gelegd.
Stevens is niet te spreken over deze onaangekondigde actie. "Wemmel handelt op eigen houtje, terwijl het de bedoeling was dat Brussel en de Vlaamse gemeenten de heraanleg ditmaal samen zouden doen. En de kosten zouden delen. Daar is lang over onderhandeld, ook met Wemmel."
Al meermaals is voorgesteld om de steenweg over te hevelen van gemeentelijk naar gewestelijk niveau. Maar de Vlaamse regering weigert alsnog het Vlaamse deel te beheren, en de Stad Brussel wil haar stuk niet afstaan aan het Brussels Gewest omdat het een strategische toegang naar de Heizel is.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.