Rotterdam als voorbeeld voor aanpak moeilijke wijken
"Justitie, politie, jongerenwerk, welzijnswerk, stadsreiniging. Dat zijn allemaal diensten die je kunt gebruiken om een wijk weer veilig te maken," zegt stadsmarinier Jur Verbeek. "En over al die diensten ben ik de baas, zeg maar."
Verbeek bezocht dit weekend Brussel en legde aan de Brusselse CD&V-fractie uit hoe hij in Rotterdam de problemen in moeilijke wijken aanpakt. Brussels parlementslid en gemeenteraadslid in Anderlecht Vandenbossche hoopt bij onze noorderburen inspiratie op te doen voor Brussel.
'Oppakken en vasthouden'
Zich opstapelende problemen met jongeren, rellen en
overvallen zoals in de Anderlechtse wijk Kuregem, kent Verbeek ook in
Rotterdam. Daar wordt er steeds hard opgetreden.
"Zeker als er geweld gepaard gaat met de incidenten, treden we hard op. De jongeren worden opgepakt en ook vastgehouden. Dat is zeer belangrijk. Ze oppakken en vervolgens weer vrijlaten, noemen we 'de jongeren laten groeien op politie en justitie'. De jongeren moeten voelen dat wat ze gedaan hebben absoluut niet kan."
Maar volgens Verbeek draait het niet alleen om het harde politie-optreden. "Het harde optreden is het bestrijden van een symptoom. Daarna moet je ook de oorzaak aanpakken. Dat betekent dat je niet alleen over die jongeren praat en ze - zoals in de Franse banlieues - in een hoekje drijft, maar dat je in gesprek met ze gaat. Je moet hen enerzijds duiden op de grenzen en anderzijds moet je ze ook gewoon helpen."
De stadsmarinier maakt daarnaast ook werk van nette straten en pleinen en van goede verlichting.
Vandenbossche wil het Rotterdams model nu in het Brussels Parlement voorstellen in de hoop dat de Brusselse beleidsmakers er iets van opsteken.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.