Het RTBF-programma Mise au Point verspreidt haat en zorgt voor polarisatie tussen Vlamingen en Walen. Dat is de conclusie van een onderzoek van Magda Michielsens, voormalig professor Vrouwenstudies aan de UA. Politoloog Dave Sinardet vindt het onderzoek tendentieuzer dan het programma. Ben Weyts (N-VA) wil dat dat het Centrum voor Racismebestrijding in actie schiet.

Michielsens nam voor haar onderzoek de uitzendingen van de Franstalige tegenhanger van De Zevende Dag van het seizoen 2010-2011 onder de loep. 23 keer ging het toen over de aanslepende politieke onderhandelingen. Ze verzamelde daaruit een 500-tal fragmenten die in 12 collages aan elkaar werden geplakt. De conclusie van Michielsens, te lezen in Knack: "Dit vertoont alle kenmerken van een haatcampagne".

Het onderzoek kwam er volgens Michielsens op eigen initiatief. Ze staat vooral bekend voor haar onderzoek naar beeldvorming over vrouwen en runt tegenwoordig samen met haar man een onderzoeksbureau. Ze zegt niet verbonden te zijn met de N-VA of de Vlaamse Beweging en benadrukt dat het om een kwalitatief, geen wetenschappelijk, onderzoek gaat. "Maar ik ben wel geschrokken. Het beeld dat het programma ophangt van de Vlamingen is ronduit schokkend," zegt ze.

Niet alleen hangt het programma en zijn presentatoren een karikaturaal beeld op van de Vlamingen, ze zetten Walen en Vlamingen tegen elkaar op, vindt Michielsens.

"Ze spreken altijd in termen van het Franstalige eigen gelijk en zetten dat tegenover de Vlamingen," zegt ze in het Radio 1-programma De Ochtend. "Het gaat om een permanente constructie van vijandige Vlamingen die tegenover Franstaligen staan."

Ook vindt Michielsens dat in het programma emotie de bovenhand heeft op de inhoud. "Er is volgens de teneur van het programma een oorlog aan de gang," luidt het in Michielsens' conclusie. Ten slotte wordt er vaak op de man gespeeld, vooral als het om N-VA-voorzitter Bart De Wever gaat.

'Onderzoek is zelf tendentieus'
Michielsens oogst met haar onderzoek echter ook kritiek. "Haar onderzoek is ook tendentieus want ze vertrekt vanuit het idee dat Mise Au Point vlaamsonvriendelijk bericht," zegt VUB-politicoloog Dave Sinardet. "Bovendien gebruikt ze beeldfragmenten die niet in context geplaatst worden. Zo is er een citaat van mezelf, waarbij ze een belangrijke nuance weglaat. Met wetenschap heeft dat weinig te maken, ook al spreekt ze zelf over een kwalitatief onderzoek."

Volgens Sinardet mogen er wel vragen gesteld worden bij de werkwijze van Mise Au Point. "De uitzending waarin een psycholoog Bart De Wever analyseerde was er bijvoorbeeld over," zegt hij. "Maar vaak bevatten de in Michielsens' onderzoek geselecteerde beelden wel legitieme vragen. 'Wil de N-VA wel een akkoord', bijvoorbeeld. Je moet kritiek op de N-VA niet verwarren met kritiek op Vlaanderen of de Vlamingen. Bovendien is er een algemene dynamiek in de media die karikaturen in de hand werkt. Langs beide zijden van de taalgrens wordt vaak vanuit het gelijk van de eigen groep vertrokken."

Weyts: 'Centrum voor Racismebestrijding moet onderzoeken'
N-VA-Kamerlid Ben Weyts vindt dat minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding moet inschakelen. In een adem haalde hij het beleid van dat Centrum ook over de hekel. Milquet ging niet in op de vraag van Weyts.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni