De gemiddelde huurprijs in Brussel steeg tussen 2004 en 2013, gecorrigeerd voor inflatie, met 20 procent. Gezinnen met een laag inkomen krijgen het daarom steeds lastiger de huur op te hoesten. Het aantal gezinnen op de wachtlijst voor een sociale woning neemt enorm toe en is gestegen tot 41.461.
Ruim 41.000 gezinnen op wachtlijst voor sociale woning
Dat meldt het Brusselse Observatorium voor Gezondheid en Welzijn in haar Welzijnsbarometer voor 2014.
Het Observatorium brengt die elk jaar uit. De barometer levert een schat aan informatie op, over huisvestingskosten, maar ook over onder meer kinderarmoede en schoolachterstand.
Kinderarmoede en -sterfte
Een kwart van de Brusselse baby’s (25,5 procent) wordt geboren in een huishouden zonder inkomen uit werk, en meer dan een kwart van de jongeren (26,8 procent) onder de 18 groeit ook op in deze situatie.
Kinderen die geboren worden in een gezin zonder inkomen uit werk lopen 1,5 keer meer risico om te sterven in het eerste levensjaar dan kinderen geboren in een gezin met twee inkomens uit werk, meldt het Observatorium.
Verdeling van de geboortes naar het aantal inkomens uit werk in het gezin, Brussels Gewest, 2011
Bron: Observatorium voor Gezondheid en Welzijn Brussel, Statistische formulieren voor geboorte en sterfte 2011
Huisvestingskosten
De stijgende huisvestingskosten, die alsmaar blijven klimmen, wegen zwaar door in het gemiddelde Brusselse budget. Het Observatorium berekende dat de gemiddelde huurprijs tussen 2004 en 2013, gecorrigeerd voor inflatie, met een vijfde steeg.
Gezinnen met een laag inkomen krijgen het daarom steeds lastiger de huur op te hoesten. Het aantal gezinnen op de wachtlijst voor een sociale woning neemt toe: de teller stond in 2012 nu al op 41.461. Er wordt, met 46,4 procent, aan minder dan de helft van de aanvragen voldaan. Voor 2013 wordt verwacht dat de wachtlijsten nog meer aangezwollen zullen zijn.
Aantal huishoudens op de wachtlijst voor een sociale woning en aantal (verhuurde) sociale woningen, 2005-2013
Bron: Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij
Diploma
16,2 procent van de Brusselse leerlingen in het eerste jaar secundair onderwijs heeft al twee jaar schoolachterstand opgelopen. Dit aandeel ligt echter in de armste gemeenten nabij de 20 procent - met het hoogste aandeel in Sint-Joost-ten-Node (22,4 procent) een een vergelijkbaar percentage in Sint-Gillis.
Het aandeel ligt opmerkelijk lager in de gemeenten met een hoog sociaaleconomisch statuut zoals Watermaal-Bosvoorde (5,4 procent).
In het Brussels Gewest verlaat één jonge man op vijf en één jonge vrouw op zes de school vroegtijdig, dit wil zeggen zonder diploma secundair onderwijs. Dat aantal ligt veel hoger in Brussel dan in Vlaanderen en – in mindere mate – Walllonië.
Aandeel jongeren tussen 18 en 24 die vroegtijdig school verlieten, met maximaal een diploma van het lager secundair onderwijs, 2013
Bron: Algemene Directie Statistiek - Statistics Belgium
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.