Ruim 5.000 mensen riskeren op 1 januari hun werkloosheidsuitkering te verliezen. "Alleenstaande vrouwen met kinderen, die deeltijds hebben gewerkt, worden het zwaarst getroffen". Dat zegt Zoé Genot (Ecolo). Brussels OCMW-voorzitster Pascale Peraita vindt dat de steden en gemeenten zo de problemen van de federale regering krijgen doorgeschoven.
Ruim 5.000 Brusselaars dreigen uitkering te verliezen
Het was de regering-Di Rupo die besliste om de inschakelingsuitkering van mensen die onvoldoende hebben gewerkt, na drie jaar te schrappen. Zij komen dan in de helft van de gevallen terecht bij het OCMW. “Wie samenleeft met iemand die een baan heeft, krijgt niets”, zegt Ecolo-fractieleidster in het Brussels parlement Zoé Genot in Le Soir.
De problematiek is groter in gemeenten met meer armoede. Molenbeek bij voorbeeld telt 749 gevallen, Sint-Pieters-Woluwe slechts 45.
SInt-Joost kent ook een stijgende tendens. In die gemeente leeft al 12 procent van de bevolking van een leefloon. Genot klaagt aan dat het solidariteitsmechanisme wordt aangetast: de arme gemeenten gaan nog meer uitkeringen moeten betalen.
De cijfers zijn afkomstig van de Vereniging van Steden en Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Ook OCMW-voorzitster Pascale Peraita van de Stad Brussel trekt aan de alarmbel. "De druk op de OCMW's wordt groter en dreigt onhoudbaar te worden. De steden en gemeenten krijgen zo de problemen van de federale regering doorgeschoven", aldus zegt Peraita.
Lees meer over: Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.